Naar homepage
Gezondheid

Depressie oké, maar dan moet je er wel zelf wat aan doen

foto: Javi Hoffensfoto: Javi Hoffens
  1. Nieuwschevron right
  2. Depressie oké, maar dan moet je er wel zelf wat aan doen

Het taboe om over depressie te praten is er onderhand wel af. Klinisch psycholoog Claudi Bockting ziet een verschuiving van het probleem. "Er is meer aandacht voor psychische problematiek, maar er wordt ook meer van mensen verwacht dat ze er zelf iets aan doen."

Peter Oostelbos valt om de zoveel tijd weer terug in een depressie. Hij herkent het verschuivende stigma waar Bockting het over heeft. "Mensen zeggen: is het nou nog niet genoeg? Wat blijf je er lang in hangen. Hou er eens mee op."

Volgens de hoogleraar depressie is het tegenwoordig acceptabel om te zeggen dat je een tijd last hebt (gehad) van angst of depressie, maar als er geen oplossing komt, vinden we het ingewikkeld om er mee om te gaan.

Quote

Daar gáát hij weer

Arja

Voor de vrouw van Peter, Arja, is het niet altijd makkelijk om te leven met een depressieve man. "Er zijn momenten dat ik denk: daar gáát hij weer. Het voelt alsof je in de steek gelaten wordt. Zeker als het gebeurt in een situatie waar ik zelf ook steun nodig heb."

Niet gefaald

Volgens Bockting kunnen we niet goed omgaan met mensen die niet beter worden. Maar er is niet voor iedereen een pasklare oplossing. "Er zijn veel effectieve behandelingen voor psychische aandoeningen, maar het is ook niet zo dat dit voor 100 procent bij iedereen werkt. De helft reageert goed en de ander helft niet."

Je hebt volgens haar dan ook niet gefaald als je niet beter wordt. "Dat is net zoiets als tegen iemand met kanker zeggen dat ze gefaald hebben als het terug is gekomen."

Deze week wordt er door MIND Korrelatie aandacht gevraagd voor mensen die een depressie hebben gehad. Want dat je je beter voelt na een depressie, wil niet zeggen dat je al beter bent.

Praat mee met Spraakmakers

Wil jij niet alleen naar NPO Radio 1 luisteren, maar net als Peter Oostelbos je kennis en ervaring delen met de redactie? Meld je dan aan voor onze Spraakmakers Community. Samen maken wij betere radio!

Ster advertentie
Ster advertentie