Gezondheid

'Het virus is er gewoon, we raken het helaas niet meer kwijt'

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het virus is er gewoon, we raken het helaas niet meer kwijt'

Nu de besmettingscijfers de goede kant op gaan en het coronavirus een beetje onder controle lijkt, wordt de roep om de lockdown te versoepelen steeds luider. Daarnaast wordt het weer steeds drukker in de winkelstraten.

Toch is het nog te vroeg om al over te gaan tot verregaande versoepeling, waarschuwt oud-directeur van het RIVM, Roel Coutinho, in WNL Op Zaterdag. "Het virus is er gewoon en dat raken we helaas niet meer kwijt."

Onderscheid tussen ouderen en jongeren

Rob Dillmann, ziekenhuisbestuurder van het Isala Ziekenhuis, riep eerder vandaag de overheid op om bij het opheffen van de 'intelligente lockdown' onderscheid te maken tussen oudere mensen en jongeren. "Ik begrijp het van een ziekenhuisbestuurder heel goed", zegt Coutinho. "Hij ziet vooral ouderen die ernstig ziek worden en op de IC worden opgenomen. Maar de verspreiding komt dan toch weer op gang. Jongeren kunnen dan weer de bron van verspreiding zijn voor anderen. Of het gaat werken vraag ik me ten zeerste af."

Ook burgemeester van Den Bosch, Jack Mikkers, vindt zo'n plan vooralsnog onverstandig. "Het gaat erom dat we het virus inperken. Een leeftijdsverschil maken aan de voorkant, is niet een gewenste keuze." Mikkers wijst erop dat jongeren ook al weer naar school mogen en weer mogen sporten. "Dat zijn keuzes die hen al weer de ruimte geven."

Naast het risico op verspreiding als jongeren weer meer naar buiten mogen, lopen zij ook zelf een aanzienlijk risico, zegt Coutinho. "Ook zij kunnen ernstig ziek worden. Dat geldt zeker voor jongeren met bepaalde aandoeningen. Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat mensen die te dik zijn een hoger risico lopen." Coutinho twijfelt sterk of een versoepeling voor jongeren zou kunnen. "Ik zou er erg voorzichtig mee zijn."

Toenemende drukte

De toenemende drukte in binnensteden baart Mikkers zorgen. "We worden tevreden met de cijfers en mensen gaan meteen de stad weer in. Ze gaan weer shoppen met hun gezin. Het resultaat daarvan zien we pas over twee of drie weken. Dat is gevaarlijk. We zijn ons niet bewust van de gevolgen van de keuzes die we nu maken."

"Als ik vandaag door de stad loop, zie ik dat mensen aan het funshoppen zijn", zegt Mikkers. "Ze moeten worden tegengehouden door het winkelpersoneel. Dat is niet wat we willen zien. We krijgen zoveel mensen in de binnenstad dat ze niet op anderhalve meter van elkaar kunnen staan."

Ook Coutinho waarschuwt om niet te vroeg te juichen nu de cijfers de goede kant op gaan. "Mensen hebben het gevoel dat het voorbij is. Dat is natuurlijk niet zo. Je moet er rekening mee houden dat als je de maatregelen versoepelt, er kans is dat het opnieuw gaat verspreiden."

Ster advertentie
Ster advertentie