Gezondheid

Ziekenhuisbestuurder Berden: Voor een knieoperatie moet je straks een jaar wachten

KRO-NCRV
foto: ETZfoto: ETZ
  1. Nieuwschevron right
  2. Ziekenhuisbestuurder Berden: Voor een knieoperatie moet je straks een jaar wachten

Terwijl onder andere Ernst Kuipers en Hugo de Jonge erg optimistisch zijn, is Bart Berden dat een stuk minder. "Ik ben blij dat we de draai hebben gemaakt en het aantal opnames terugloopt, maar het gaat nog erg langzaam", zegt de bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg bij 1 op 1.

De snelle daling waar demissionair minister van gezondheid De Jonge het over had, ziet hij dan ook niet. "We moeten een beetje oppassen voor doelredenering. Wij kijken naar capaciteit en dan zie je in vergelijking met ongeveer een week geleden 10 procent minder bezette IC-bedden en zo'n 17 procent in de kliniek. We zijn er nog lang niet."

De grootste zorg bij Berden zit niet eens bij de covid-zorg, maar bij alles wat er nu uitgesteld is. "Bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis staan zo'n 7.000 operatie-uren nog open. Als je bedenkt dat we zo'n 160 tot 200 uren in de week opereren, dan hebben we alleen aan inhaalzorg nog 40 tot 50 weken open staan."

Meer personeel

Er wordt hard gewerkt om in de toekomst meer operaties te kunnen uitvoeren, maar er zal personeel bij moeten, stelt Berden. Ook hoopt hij dat het huidige personeel meer wil gaan werken. "Mensen werken gemiddeld 22 uur in de week, wij willen ze graag bewegen om dat op te voeren." Dat moet dan gebeuren door meer vaste contracten te geven en betere voorwaarden te scheppen.

Ook een hoger loon is kan daaraan bijdragen, zegt Berden. "De discussie over een hoger loon in de zorg moet nog worden gevoerd. De bonus die dit jaar op zo'n 250 euro zal uitkomen, zal niet tevredenstellend zijn." Hoeveel het salaris dan structureel omhoog moet, weet Berden niet. "Maar het moet wel een bedrag met drie cijfers zijn. Dit zijn mensen waar we van hebben gevraagd om de Giro, de Tour en de Vuelta achter elkaar te rijden."

Realisme bij patiënten

Tegelijkertijd pleit de ziekenhuisbestuurder voor realistische verwachtingen bij patiënten. "Burgers zijn gewend dat als ze een probleem hebben, ze gelijk worden geholpen. In de komende periode is dat niet aan de orde." Als voorbeeld geeft hij mensen die wachten op een nieuwe knie. Dat zou wel eens een jaar kunnen duren. "Door de pijn die die mensen hebben is dat een persoonlijk drama."

De zorg zal door corona blijvend veranderen. Er zal de komende jaren steeds vaker gekeken worden over er alternatieve behandelingen zijn. "We moeten ons steeds afvragen: gaat deze operatie deze persoon helpen, of kan een andere of geen behandeling ook van waarde zijn? We vragen niet alleen geduld van patiënten, maar ook begrip als een arts ervoor kiest om geen operatie te doen."

"Ik ben niet optimistisch over wat ons te wachten staat. Het is een enorm stuwmeer. Ik denk dat we begin 2023 weer normaal zorg kunnen leveren", besluit Berden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie