Gezondheid

Expert angststoornissen bij jongeren: 'Onze 'IC's' liggen óók vol'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Expert angststoornissen bij jongeren: 'Onze 'IC's' liggen óók vol'

In de coronacrisis hebben meer jongeren last van een angststoornis of depressie. "Het is vijf over twaalf", zegt expert angststoornissen bij jongeren Lisbeth Utens in Spraakmakers. "Je zou kunnen zeggen dat onze 'IC's' óók vol liggen."

Utens is bijzonder hoogleraar cognitieve gedragspsychologie aan de UvA. Als klinisch psycholoog bij Levvel is ze gespecialiseerd in dwang, angst en tics. Ze ziet de angst en de depressieve klachten bij kinderen tot 18 jaar nemen fors toenemen. "Het is echt heel heftig."

Zo zijn er 60 procent meer spoedaanmeldingen in de kinder- en jeugdpsychiatrie en zijn er vijf keer meer crisisaanmeldingen. Ook wordt er twintig keer vaker dwangvoeding gegeven aan jongeren met een eetstoornis. Utens wil dat de overheid met een steunpakket komt voor kinderen en adolescenten.

Oefenen met angst

Ook ontwikkelingspsycholoog Ellen Simon ziet de klachten onder kinderen toenemen. "Waar ik over inzit is dat angstige kinderen meer kunnen vermijden doordat ze zoveel thuiszitten." Wanneer ze minder met angstwekkende situaties in aanmerking komen, kunnen ze minder goed met ze leren omgaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie