Gezondheid
EO

Mag elke dokter zonder toestemming weten welke medicijnen jij gebruikt?

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Mag elke dokter zonder toestemming weten welke medicijnen jij gebruikt?

Elke week belanden er zo’n 1.200 mensen in het ziekenhuis omdat ze de verkeerde medicatie krijgen. Het probleem is de Privacywet, die ervoor zorgt dat medicijngegevens niet gedeeld worden. Dat moet anders, vindt de Patiëntenfederatie. "Het is reuze gecompliceerd en onbegrijpelijk", zegt directeur Dianda Veldman in Dit is de Dag.

Zonder toestemming medische gegevens uitwisselen: 'Pas op'

Video niet beschikbaar

"Je moet bij je huisarts vertellen dat de apotheek de gegevens mogen inzien. Je moet bij de apotheek weer apart vertellen dat de huisarts de gegevens mogen inzien. Als je nog een apotheek hebt, moet je het daar ook apart zeggen", zegt Veldman. Ze vindt het bizar: "Het gaat over je eigen gezondheid! En als je bij een arts komt, wil je toch dat hij een goed beeld heeft van je gezondheid en daar horen zeker je medicijnen bij."

Volgens Veldman moet het andersom: de gegevens worden gedeeld, tenzij je aangeeft dat je dat niet wilt. Samen met twaalf andere gezondheidsorganisaties pleit de Patiëntenfederatie daar vandaag voor.

Kritisch

Niet iedereen is enthousiast. Kees Verhoeven, een voormalig Kamerlid (D66) die het Bureau Digitale Zaken oprichtte, is kritisch. "Ik vind het begrijpelijk dat de discussie wordt gevoerd, maar in de toelichting lees ik dat patiëntveiligheid en goede zorg belangrijker is dan privacy. Dat is niet de manier waarop je de discussie moet voeren", vindt hij. Zomaar gegevens aan elkaar koppelen kan schadelijke gevolgen hebben, aldus de privacydeskundige.

Verhoeven is bang dat een andere groep of gebruiker over de data kan beschikken, of dat artsen het voor een ander doel gaan gebruiken. "Dat je nu zegt: we gebruiken het nu voor medicatiecontroles, maar dat ze het later ook voor andere medische doeleinden gaan gebruiken. Dan kan het steeds breder worden. Dat hoeft niet zo te zijn, maar daar moet je wel over nadenken."

Meepraten?

Wil je meepraten over dit onderwerp? Heb jij wel eens verkeerde medicijnen gekregen? Beantwoord deze vraag op het gloednieuwe platform DIT. Via deze link kun je antwoorden op een stelling en je eigen ervaringen delen.

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie