Geschiedenis
NOS

Hoog Catharijne bestaat 50 jaar: 'Oude architectuur was om te huilen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoog Catharijne bestaat 50 jaar: 'Oude architectuur was om te huilen'

Vandaag vijftig jaar geleden opende het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne de deuren. Om dat jubileum te vieren, was landschapsarchitect Han Lörzing te gast in NOS Met het Oog op Morgen om terug te blikken op deze "slecht uitgevoerde planologische meesterzet."

"Het was een heel groot commercieel succes in het begin. Het was een daverend succes", weet Lörzing. "Mensen van ver buiten Utrecht kwamen ernaartoe en die vonden het schitterend."

Lörzing heeft Hoog Catharijne ooit omschreven als een 'slecht uitgevoerde planologische meesterzet'. "Ik ben het er woord voor woord nog steeds mee eens", zegt hij. "De keuze voor een dergelijke grote shopping mall op die plek was een hele goeie. Dat blijf ik volhouden."

'De perfecte aanvulling'

"Hiermee maak je een overgangsgebied tussen het hoofdstation en de oude binnenstad die op dat ogenblik nog behoorlijk verloederd was", aldus Lörzing. "Als je Hoog Catharijne niet had gebouwd, had je een groot deel van die winkelvoorziening later op een of ander manier in het oude centrum moeten persen."

"Dat was behoorlijk rampzalig geweest. Nu staat het centrum er echt geweldig bij. Het heeft precies het soort winkelapparaat dat erbij hoort, terwijl Hoog Catharijne de grote ketens heeft. De grote jongens die er ook moeten zijn. Het is de perfect aanvulling."

'Uitvoering was bedroevend'

"Alleen de uitvoering in de jaren zestig en zeventig was bedroevend", vindt Lörzing. "De architectuur was bijzonder lelijk, echt om te huilen. Het was een tijd waarin we dit soort dingen blijkbaar accepteerden. Er was wel verzet, maar dat ging minder over het uiterlijk en meer om het feit dat er een stadswijk verdween."

"De verschikkingen van die oude architectuur zijn uiteindelijk opgelost door sloop en nieuwbouw", vertelt Lörzing. "Daarmee heeft het project weten te overleven in de 21e eeuw, want het was een paradijs geworden voor junks en alcoholisten en zwervers."

'Radicaal veranderd'

"Dat had natuurlijk zijn weerslag op het winkelpubliek. De uitvoering was heel erg jaren zeventig met allerlei rare hoekjes en inhammetjes om in te liggen of te plassen", zegt Lörzing. "Dat is opgelost. Het is radicaal veranderd."

oog hoog catharijne

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie