Geschiedenis
VPRO

Barbados' afscheid van de Britse kroon is vooral symbolisch

foto: Randy Brooks (ANP)foto: Randy Brooks (ANP)
  1. Nieuwschevron right
  2. Barbados' afscheid van de Britse kroon is vooral symbolisch

Dat Barbados afscheid neemt van de Britse koningin Elizabeth als staatshoofd en verder gaat als republiek is vooral symbolisch en cultureel bedoeld. Dat vertelt Rosemarijn Hoefte, Carabist en hoogleraar Geschiedenis van Suriname, in OVT.

''Het wordt gezien als laatste stap in de dekolonisatie. De onafhankelijkheid uit 1966 was in de ogen van de Barbadianen een politieke en staatkundige scheiding, maar nu sluit je het helemaal af." Volgens Hoefte willen de Barbadianen vooral benadrukken dat ze zelf in staat zijn om hun eigen land te besturen met iemand die er geboren is. We want a resident for President is dan ook de bijhorende slogan.

Van Queen Elisabeth naar 'Queen' Rihanna

Het Caraïbische eiland werd op 30 november - op de 55e verjaardag van zijn onafhankelijkheid - een republiek. Het land blijft op die manier onderdeel van het Britse Commonwealth, waar ook landen als Australië en Canada lid van zijn. Queen Elisabeth werd vervangen voor president Sandra Mason. Ook werd de Barbadiaanse zangeres Rihanna benoemd tot nationale held van het land.

Het is een belangrijke gebeurtenis, maar zo werd het niet per se gevierd door de Barbadiaanse bevolking, vertelt Hoefte in OVT. ''Dat de Republiek nu eindelijk na een lang proces tot stand is gekomen, daar is iedereen heel blij mee. Maar de bevolking was eigenlijk meer met de pandemie en de economische crisis bezig. Er was dus niet heel veel enthousiasme.'' De hoogleraar vertelt dat het feit dat popster Rihanna geen beha droeg tijdens de ceremonie, bijna groter nieuws was in Barbados.

foto: Randy Brooks (ANP)

Rihanna en Prince Charles tijdens de ceremonie (Randy Brooks, ANP)

Prince Charles: ‘smet op ons verleden’

Prince Charles reisde af naar Barbados om namens de Britse Kroon het land uit te zwaaien. In zijn toespraak schuwde hij niet om de donkere kant van het Britse verleden in Barbados te benoemen. De Prince of Wales sprak over de door de Britten uitgevoerde ''verschrikkelijke wreedheid van de slavernij” als iets dat “voor altijd onze geschiedenis besmeurd heeft.''

Dat Charles deze woorden uitsprak, is opmerkelijk volgens Hoefte. ''Het is de eerste keer geweest dat een lid van het koninklijk huis er zo over gesproken heeft. Barbados was de Jewel in the Caribbean Crown. Het donkere verleden, dat Charles hier benoemt, wordt vaak vergeten in het nostalgische plaatje dat van Barbados is geschetst'', legt Hoefte uit. ''De ironie is dat Barbados altijd is gezien als Little England. Het eiland lijkt ook nog eens op Engeland, met zijn glooiende heuvels en al het groen. Maar je moet je oog wel heel erg dichtdoen als je de nostalgische kant wil zien en de rest niet.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Barbados, zo vertelt Hoefte, werd namelijk het eerste grote suikereiland. In 1625 is het veroverd in naam van de Britse koning James I en werd het een kolonie. Het gebruik van suikerplantages was een industrie die Nederlanders er introduceerden. Veel Afrikaanse tot slaafgemaakten en Ierse soldaten, die waren gevangengenomen in de Engelse Burgeroorlog, werden gedwongen naar de suikerkolonie gebracht om daar in slavernij te werken.

Het benoemen van deze geschiedenis door Charles werd gewaardeerd in Barbados, vertelt Hoefte. ''Maar voor velen zal het nog niet genoeg zijn. Er wordt nu gestreden om herstelbetalingen. De ceremonie vormt een onderdeel van allemaal kleine stapjes op weg naar meer.''

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie