Geschiedenis
NOS

Machtspolitiek op rode hakken: nieuwe biografie van Zonnekoning

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Machtspolitiek op rode hakken: nieuwe biografie van Zonnekoning

"Als je aan mensen vraagt wat ze weten van Lodewijk XIV, dan beginnen ze meteen over de witte pruiken." En dat is maar één van de eigenaardigheden, beschreven in een nieuwe biografie van de Franse Zonnekoning.

Video niet beschikbaar

Eigenlijk was 2015 hét moment om met een biografie over Lodewijk XIV van Frankrijk (1638-1715) te komen. "Op zijn driehonderdste sterfdag was er een hoos aan biografieën. Maar dat waren vaak deelbiografieën. Maar dit is er een van wieg tot graf."

Hoogleraar Hans Renders vertelt bij Met het Oog op Morgen over King of the World: The Life of Louis XIV. Dat is het nieuwe boek van de Britse schrijver Philip Mansel.

"Mansel belicht twee duidelijke aspecten", legt Renders uit. "Hoe dacht het buitenland over Lodewijk?" Zo wordt zijn verstandhouding met stadhouder-koning Willem III (1650-1702) beschreven. "Willem III werd ooit in Den Haag in zijn koets afgesneden door de Franse ambassadeur. Dat werd een hele rel omdat Willem III vond dat hij voorrang had."

Versailles

Het tweede aspect is het enorme Kasteel van Versailles, bij Parijs. "Als je dit boek hebt gelezen dan denk je: ik moet daar heen. Lodewijk was zo megalomaan dat hij zich de vorst van de aarde waande. Maar er moest iets overblijven om van te dromen. Daarom noemde hij de salons naar Mars en Venus enzovoort. Want daar was hij nog niet."

Lodewijk was een despoot, maar vond ook dat het volk naar hem toe moest komen. Renders: "Er waren twee momenten waarop dat kon, het opstaan en naar bed gaan. En dan stonden er tot wel tweehonderd mensen in zijn slaapvertrekken om zich met de koning te verstaan.'"

"De koning vond dat hij overal verstand van had. En op veel vlakken was dat ook zo. Hij was tot na zijn zestigste balletdanser. Hij introduceerde de witte pruik en droeg hoge, rode hakken. Dat werd toen overal nagedaan. Zelfs Willem III ging op hoge hakken lopen."

Leven In Letters: Lodewijk XIV

Ster advertentie
Ster advertentie