Geschiedenis
NOS

Hoe 'vergeten' is de Koreaoorlog?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe 'vergeten' is de Koreaoorlog?

Het is vandaag zeventig jaar geleden dat de Koreaanse Oorlog begon. Er waren duizenden Nederlanders betrokken bij deze bloedige strijd en toch is het een van de meest vergeten oorlogen van de twintigste eeuw.

"Dat heeft tal van redenen", vertelt journalist Casper van der Veen in NOS Met het Oog op Morgen. "In tegenstelling tot de Vietnam-oorlog was er maar weinig media-aandacht voor. Het was ook een hele brute oorlog dus veteranen wilden het zelf ook vergeten toen ze weer terug waren. De wederopbouw was bezig in Nederland dus mensen waren hier meer bezig met nieuwe consumptiegoederen dan met de oorlog. En Korea was ver weg, mensen waren banger voor dreiging uit de Sovjet-Unie of de DDR."

Na de Tweede Wereldoorlog werd Korea in tweeën gedeeld. In 1950 viel het noorden het zuiden binnen en toen kwam er een VN-commando op gang om het zuiden te helpen. Nederland werd daar onder druk van de Amerikanen onderdeel van. De oorlog 'eindigde' met een wapenstilstand in 1953 maar een vredesverdrag is er nooit gekomen.

Brute oorlog

Van der Veen sprak voor NRC met veteraan Klaas Schuitemaker (92) over de oorlog. "Het was eigenlijk een brute loopgravenoorlog. Met bittere kou in de winter en tropische warmte in de zomer", zegt Van der Veen. Bovendien was het lastig manoeuvreren over de vele bergen en dalen van het schiereiland.

De veteraan merkt dat de mensen in Zuid-Korea nog steeds heel dankbaar zijn voor zijn strijd. Van der Veen: "Hij krijgt bloemen en cadeaus als hij daar is. Veteranen hoeven soms zelfs niet te betalen in de winkels."

OOGkorea

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie