Geschiedenis

75 na de bevrijding: hoe was de oorlog als kind?

foto: Een jongen in de oorlogfoto: Een jongen in de oorlog
  1. Nieuwschevron right
  2. 75 na de bevrijding: hoe was de oorlog als kind?

[NTR] 75 jaar na de bevrijding vertelt oud-presentator en verslaggever Koos Postema in de vijfdelige podcast Een jongen in de oorlog hoe hij de Tweede Wereldoorlog beleefde. Hoe zag deze oorlog eruit vanuit het perspectief van een kind?

{podcast audio="125554" caption="#5 - Bevrijding" }

Het bombardement op Rotterdam

Door het bombardement op het stadshart van Rotterdam in mei 1940 waren 80.000 mensen op slag dakloos. Hoe ingrijpend dit was, kan het beste worden verteld door iemand die het zelf meemaakte: Koos Postema.

Voor een kind is het huis waar je woont jouw huis. Het huis van de kleine Koos werd toen hij zeven was door de Duitsers verwoest, de dag van het bombardement is zijn aangrijpendste ervaring. Broer Jan (17) gaat die dag gewoon naar zijn werk, maar komt dagenlang niet thuis.

"Ik kan het niet vergeten. Het gebeurde voor in de middag en we zaten aan tafel boterhammen te eten", vertelt Postema. "Toen ik zeven jaar was hebben de Duitsers mijn huis verwoest. Ze bombardeerden in een paar minuten tijd het huis, de straat en een groot deel van de stad."

Onderdak bij familie

Het getroffen gezin trekt langs verschillende tantes waar ze voor kort onderdak vinden. Langs de streng-christelijke Anna, die wat met buurman Zomer heeft, naar tante Jo en tante Mien. Het gezin vindt uiteindelijk een huurhuis. En Koos maar buitenspelen, oorlog of niet. Zou hij naar de derde klas mogen?

Het zijn jaren vol uitersten: enerzijds kan de kleine Postema elke dag voetballen in de straten van Vlaardingen, maar aan de andere kant wordt de oorlog weer voelbaar tijdens de hongerwinter.

De hongerwinter brengt ziektes, Koos krijgt dysenterie en het scheelt weinig of hij kon dit alles niet navertellen. Een neef van 17 wordt tewerkgesteld in Duitsland. Koos vertelt over een andere jongen die terug uit Berlijn weer direct naar school moet, waar de directeur niet gelooft dat hij daarom wekenlang niet in de les verscheen. Hij krijgt straf.

Bevrijding

Eindelijk! Van het ene straatfeest naar het volgende rennen. Wie is toch Deanne Durbin en hoe komt het dat deze wereldberoemde zangeres bij Koos in de straat woonde? Waarom wordt ze kaalgeknipt? Koos is volkomen overstuur.

Van het bombardement tot de bevrijding en de wederopbouw: de kleine Koos grifte dat alles in zijn geheugen. Hij vertelt over deze ervaringen, betrekt daarbij het hele gezin erbij en maakt zo het waargebeurde, aangrijpende verhaal compleet.

Een jongen in de oorlog

Koos Postema over het bombardement op Rotterdam en de oorlogsjaren daarna in een podcast van Dick Klees. Luister nu via NPO Radio 1 en de bekende podcastplatforms.

Ster advertentie
Ster advertentie