Geschiedenis
VPRO

Dresscode Rutte: 'Dieptepunt van obsessief gemanipuleerd kleedgedrag'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dresscode Rutte: 'Dieptepunt van obsessief gemanipuleerd kleedgedrag'

Het dieptepunt van obsessief gemanipuleerd kleedgedrag ten behoeve van de persoonlijke boodschap is de door Mark Rutte in het leven geroepen dresscode voor heisessies, Catsberaden en zondagse formatiegesprekken: vrijetijdskleding. Dat zegt Nelleke Noordervliet in OVT: ''Welke boodschap wordt in vredesnaam aan de bevolking doorgeseind?''

Meteen luisteren: Nelleke Noordervliet over dresscode

Dresscode

Mevrouw Amy Groskamp ten Have, die precies wist hoe het heurde, zegt in 1939 het volgende: "Het geheim van goed gekleed te gaan is: Zooveel aan de mode ontleenen als dienstig is om het persoonlijke type op zijn voordeeligst voor den dag te doen komen. Dit eischt zelfkennis, zelfbeheersching, smaak en warenkennis; gemakkelijk is het heelemaal niet, maar het loont zeer de moeite."

Natuurlijk benadrukt ze dat elke gelegenheid eigen eisen stelt aan de uitmonstering. Ze geeft veel aandacht aan bruiloften en begrafenissen. Of daar ook formatiegesprekken tussen partijleiders onder vallen, weet ik niet. Ik neem aan dat de ernst van de situatie haar tot het jacquet zou doen neigen. De tijden zijn veranderd. Maar zelfkennis, zelfbeheersing, smaak en warenkennis zijn over het algemeen nog prima voorwaarden voor een juiste kledingkeuze.

Bij mijn weten verdelen we de gelegenheden tegenwoordig in huispakken, vrijetijdskleding, business, smart casual, tenue de ville en black tie, maar een blik op het internet leert dat de ware aficionado's 17 verschillende dresscodes onderscheiden. Eat your heart out, Amy. Prinsjesdag gaf deze week weer als gewoonlijk de persoonlijke interpretaties van de dames en heren qua kleding voor deze plechtige gelegenheid, waar hoeden een bijzonder pièce de résistance dienen te zijn. Vogelnesten, dopjes, baretjes, wagenwielen, schoorstenen, flaphoeden, neepjesmutsen en elke mogelijke variant erop worden gesignaleerd. In veel gevallen schittert het kwartet zelfkennis, zelfbeheersing, smaak en warenkennis door afwezigheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ochtendkoffie

Het dieptepunt van obsessief gemanipuleerd kleedgedrag ten behoeve van de persoonlijke boodschap is de door Mark Rutte in het leven geroepen dresscode voor heisessies, Catsberaden en zondagse formatiegesprekken: vrijetijdskleding. Wie van voetballen houdt mag in zijn Ajax-shirt komen, wie graag tennist heeft een witte polo aan, de fanatieke wandelaar doet het in een afritsbroek, de kerkganger houdt het bij en V-halstrui over een overhemd, de bakfietsmoeder doet een bodywarmer over haar King Louie-jurkje. Afgelopen maandag verslikte half Nederland zich in zijn ochtendkoffie door de aanblik van het ochtendkloffie van Rutte, Kaag en Hoekstra. Eindelijk werd er weer eens hartelijk gelachen aan de ontbijttafel. Welke boodschap werd in vredesnaam aan de bevolking doorgeseind? Wij zijn gewone mensen, net als jullie? Wij praten in een ontspannen sfeer over de tuinvogeltelling en de vlinderstand? Neem ons alsjeblieft niet serieus? Nee, inderdaad, zo nemen we jullie niet serieus.

Nog even Amy: "Er is niets tegen, dat mannen zich, mits niet in het publiek - op warme dagen in hemdsmouwen vertoonen, als zij noch bretels, noch vest dragen. Jongere mannen kunnen zich bij groote warmte zeer goed in polohemd en lichte pantalon vertoonen in het publiek, mits vóór 6 uur des avonds en nimmer bij officieele of semi-officieele gelegenheden."

Het is maar dat we het weten.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie