Geschiedenis

Brieven en bloemen voor veteranen uit Wageningen

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brieven en bloemen voor veteranen uit Wageningen

In Wageningen werd op 5 mei 1945 de capitulatie getekend van Duitse troepen in Nederland. Ieder jaar eert de stad sindsdien de veteranen die vrede en bevrijding mogelijk maakte. Maar in tijden van corona kunnen de veteranen zelf niet naar Wageningen komen.

Toch wil Wageningen45 ze nog een jaar in het zonnetje zetten, vertelt directeur Thera Westerhoud in het NOS Radio 1 Journaal. "Corona zal nog wel even bij ons blijven, maar we wilden wel een koppeling maken tussen de laatste generatie bevrijders en nu."

Voor Nederlandse veteranen is een speciale verrassing geregeld. "We gaan vandaag 288 veteranen met zestig vrijwilligers bedanken." Ze komen langs met brieven en bloemen. De brieven zijn geschreven door leerlingen van de Wageningse scholengemeenschap Pantarijn.

Verschilmakers

Ook aan de buitenlandse veteranen worden persoonlijke brieven gestuurd. "Die zijn inmiddels allemaal naar de ambassades."

"Ontzettend leuk dat we zo toch iets kunnen doen", zegt Westerhoud. Toch vindt zij het ook jammer dat het niet anders kan. "Zij zijn onze laatste ogen en oren. Dat willen we graag aan de verschilmakers van morgen koppelen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie