Geschiedenis
VPRO

Greta Thunberg is niet het eerste meisje dat zich uitsprak op de VN-top

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Greta Thunberg is niet het eerste meisje dat zich uitsprak op de VN-top

Afgelopen week gaf de jonge klimaat-activist Greta Thunberg een emotionele speech op de VN-klimaattop in New York. Vrijwel iedereen kent haar naam inmiddels. Sommigen spreken over haar als een 'wake-up girl'. Toch is Greta Thunberg niet de enige of de eerste. Maar: wie kent Severn Cullis-Suzuki nu nog?

De Greta Thunberg van de jaren negentig

Zevenentwintig jaar geleden, in 1992, gaf de 12-jarige Canadese klimaatactiviste op de VN-top in Rio een speech met vrijwel exact dezelfde boodschap. Wat waren de reacties toen op deze klimaat-Cassandra? En gaan we nu beter luisteren? Historicus Mathijs Boom van de Universiteit van Amsterdam is een kenner van de geschiedenis van milieu- en klimaatpolitiek. Hij vertelt over de jonge activisten in OVT.

Verschillen en gelijkenissen

"Destijds sprak men van 'The girl who silenced the world for five minutes", vertelt Mathijs Boom. "Er was niet echt kritiek op haar analyse toen. Het in twijfel trekken van klimaatwetenschap bestond nog niet. Het ontkennen van de ernst van de klimaatproblematiek is ook pas iets wat zich in de loop van de jaren '90."

Er zijn verschillen tussen de twee meisjes. "Severn Cullis-Suzuki spreekt nog veel meer over milieuprobleem in plaats van over klimaatprobleem. Het woord klimaat valt niet eens, het is veel breder." Greta Thunberg focust zich net op andere problematiek: "Bij haar gaat ook om het milieu als geheel. En daarbij gaat het haar meer om ons: de mens."

Kans van slagen?

"Thunberg zegt dat ze geen 'bron van hoop' wil zijn. Ze wil niet ingekapseld worden in bestaand systeem en alleen worden gezien in een verhaal over hoopvolle kinderen."

"Daarbij moeten we in acht nemen dat Greta Thunberg er misschien nu als individu uitspringt maar tegelijkertijd is zij één van een hele grote groep jonge klimaatactivisten. Cullis-Suzuki maakte deel uit van clubje van 4 kinderen die strijden voor milieubeleid en naar de top afreisden om daar hun verhaal te doen, Thunberg maakt deel uit van veel grotere organisatie."

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie