Geschiedenis
VPRO

Radicalisering toen en nu: wat we kunnen leren van een 'zeventienjarige rukker'

  1. Nieuwschevron right
  2. Radicalisering toen en nu: wat we kunnen leren van een 'zeventienjarige rukker'

'Oh Keizer', roept een zeventienjarige puber tijdens het klaarkomen in het boek Seventeen van Nobelprijs-winnend auteur Kenzaburo Oë. De roman veroorzaakte bij de publicatie in 1961 een ware schok in Japan. Na decennialange censuur is er eindelijk een volledige herdruk en Nederlandse vertaling. Dit boek kan helpen om ook radicaliserende jongeren van nu beter te begrijpen, vertelt japanoloog Luk Van Haute in OVT.

'Seventeen': de radicalisering van een zeventienjarige rukker

Heiligschennis

Een naamloze, door masturbatie geobsedeerde puber zoekt zijn toevlucht bij een extreemrechtse club en radicaliseert in de roman Seventeen. Bij de publicatie van het boek in 1961 ontstaat er grote ophef in Japan. Het probleem is de combinatie van een radicaliserende jongen en zijn seksueel gedrag, vertelt Japanoloog Luk van Haute in OVT.

''De radicalisering en het seksueel gedrag van de jongen komen samen in zijn orgasmes, hij komt klaar en ziet visioenen van een schitterende, goddelijke Keizer.'' Dat valt niet in goede aarde bij rechtsextremisten en traditionelen in het naoorlogse Japan, legt Van Haute uit. ''Dat was niet alleen majesteitsschennis, maar ook heiligschennis.''

Radicalisering

Wat de roman zo tijdloos maakt? ''Oë maakt zijn hoofdpersoon niet belachelijk. Integendeel, hij probeert met veel empathie te beschrijven hoe het radicaliseringsproces verloopt.'' De tegenstellingen van jongeren die moeten leven in een wereld waar ze eigenlijk niet in willen, zijn nu ook zichtbaar volgens Van Haute. ''De gefrustreerde puber in het boek weet niet wat hij wil in zijn leven. Thuis voelt hij zich niet begrepen en op school haalt hij slechte prestaties. Uiteindelijk wordt hij vatbaar voor extreme retoriek. Dat is natuurlijk van alle tijden en alle plaatsen.''

Op 26 oktober jl. presenteerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid een dreigingsanalyse over honderden tieners in Nederland die radicaliseren richting extreemrechts. Volgens Van Haute kunnen we veel lessen trekken over het radicaliseringsproces van de hoofdpersoon in het boek Seventeen, en dat vergelijken met de gefrustreerde jongeren van nu.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie