Geschiedenis
NOS

Van losse sinaasappels naar volle containers: hoe georganiseerde misdaad zich ontwikkelde in Rotterdam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van losse sinaasappels naar volle containers: hoe georganiseerde misdaad zich ontwikkelde in Rotterdam

Cyrille Fijnaut en Robby Roks richtten zich de afgelopen jaren op de geschiedenis van de georganiseerde misdaad in Rotterdam. Daar kwam nu een boek uit: de recherche en de zware misdaad in Rotterdam 1966 - 1996. "De strijd tegen de georganiseerde misdaad is in de jaren '80 verloren", zegt Fijnaut in Met het Oog op Morgen.

De twee zijn geen onbekenden. Cyrille Fijnaut is criminoloog en hoogleraar rechtsvergelijking aan de Universiteit van Tilburg. Robby Roks, zelf docent criminologie aan de Erasmus Universiteit, keek best tegen hem op. "Als we lezen over criminologie, staat daar vaak de naam Fijnaut bij."

Toen hij gevraagd werd, hoefde hij daarom niet lang na te denken. "Ik vond het heel erg interessant om beter inzichtelijk te maken hoe de georganiseerde misdaad zich heeft ontwikkeld in een stad die ik een warm hart toedraag."

Van losse sinaasappels naar volle containers

In de jaren '60 zien de onderzoekers een omslagpunt, legt Roks uit. "Rond die tijd worden containers meer gebruikt. Een ontzettend mooie ontwikkeling voor de handel, maar de criminaliteit maakte daar ook dankbaar gebruik van."

Voor de containers bleef de misdaad in met name de haven beperkt. "Het ging eigenlijk van één of twee sinaasappels, naar wat kisten, naar volledige containers met waardevolle lading. Van metaal, tot hout, maar ook vlees met behoorlijke waarde."

Bezuinigen

Tegelijkertijd gaat het bij de politie ook fout eind jaren '80, vertelt Fijnaut. "De centrale recherche die Jan Blaauw (oud-hoofdcomissaris, red.) had opgebouwd werd afgebroken ten gunste van wijkteampolitie en het beheersen van kleine criminaliteit in de wijken. Daardoor kregen grote criminelen vrij spel."

Ook ontbrak er volgens de criminoloog een landelijk alternatief. "Het antwoord van de Nederlandse overheid op die zware misdaad stond niet in verhouding tot de ernst, de omvang en de ontwikkeling."

Anno 2021 is de georganiseerde misdaad in de haven nog niet weg. Toch heeft Fijnaut hoop. "Ik zat afgelopen maandag nog in de Tweede Kamer om ze bij te praten. Zij zijn inmiddels wel doordrongen van de ernst van de situatie."

OOG Rotterdamse politie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie