Geschiedenis
NOS

'Er zijn nooit onderduikers opgepakt in Artis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er zijn nooit onderduikers opgepakt in Artis'

De Amsterdamse dierentuin Artis bleef open tijdens de oorlog en werd goed bezocht. Ook door de Duitsers. Tegelijkertijd hielden er twee- tot driehonderd onderduikers schuil. Over het oorlogsverleden van Artis maakt Theater Na de Dam een bijzondere voorstelling, die op 4 en 5 mei wordt opgevoerd in de dierentuin. Jolanda van den Berg schreef een deel van de voorstelling. En Maarten Frankenhuis, oud-directeur van Artis deed onderzoek naar het oorlogsverleden van Artis.

De feitelijke historische research van Maarten Frankhuis was het uitgangspunt voor de voorstelling van Jolanda van den Berg. De voorstelling gaat over een Joodse vrouw Duifje van den Brink tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van den Berg beschrijft Duifje als een markante vrouw die vierenhalf jaar heeft ondergedoken in het dierenpark Artis in Amsterdam.

De schrijfster kon niet achterhalen of de directeur van Artis wist van het onderduiken. Wat Van den Berg wel weet, is dat de Joodse vrouw twee begeleiders heeft gehad. Waaronder een jonker die voor haar zorgde en haar schuilhield in de nacht. Duifje woonde in het wolvenverblijf, dat is de oudste verdieping in het park.

Tientallen onderduikers tegelijk

Duifje was niet de enige onderduiker in Artis. Meneer Frankenhuis heeft onderzoek gedaan naar het verdere oorlogsverleden van Artis. "Er waren tientallen onderduikers tegelijk die allemaal in de oude gebouwen zaten. De dierenverzorgers durfden hun werk niet te verlaten en bleven ook slapen om de dienstplicht te omzeilen", vertelt de onderzoeker.

De Joodse buurt in Amsterdam lag in de buurt van Artis. "Artis is helemaal ingebed in de Joodse volksbuurt. Als je toch geen gebruik mocht maken van het openbaar vervoer, kon je fietsen of lopen naar Artis."

Er hing tijdens de oorlog wel een bordje op de poorten van Artis met 'verboden voor Joden', zegt Van den Berg. "Alle Joden die voor de oorlog Artis bezochten, waren niet meer in staat om Artis te bezoeken in de oorlogstijd. Toch is er in Artis nooit iemand gearresteerd", legt onderzoeker Frankenhuis uit.

Alle onderduikers die vaak meehielpen in de dierenverblijven waren als een speer terug in hun schuilruimte wanneer er een controle was", aldus Frankenhuis. De Joodse mevrouw Duifje heeft de oorlog overleefd en is tegenover Artis gaan wonen.

artis

De Brusseprijs in NOS Met het Oog op Morgen

In aanloop naar de Brusseprijs-uitreiking zijn vanaf 29 april iedere zaterdagavond de auteurs van de vijf genomineerde boeken te gast in NOS Met het Oog op Morgen. Op 3 juni zendt NOS Met Oog op Morgen de uitreiking live uit.

Ster advertentie
Ster advertentie