Geschiedenis

Foto's van de Holocaust

VPRO
foto: Etty Hillesum Centrumfoto: Etty Hillesum Centrum
  1. Nieuwschevron right
  2. Foto's van de Holocaust

Gezellig zitten ze samen, de kinderen in de foto hierboven. Deze foto is gemaakt tijdens het Joods nieuwjaar in 1942. Na de Tweede Wereldoorlog leeft alleen het meisje in het wit nog. Haar naam is Felice Polak. Haar stem hoor je in de aflevering van Het Spoor Terug: De jodenvervolging in foto's.

Bijzondere foto's van de Holocaust

In geen ander West-Europees land werden tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel joden weggevoerd als in Nederland. Van de 140.000 joden kwamen er ruim 101.000 om. In geen enkel ander land ook werden er zoveel foto’s gemaakt van de razzia’s en het oppakken.

Fotohistorici René Kok en Erik Somers maakten er het boek en de tentoonstelling De Jodenvervolging in foto’s in het Nationaal Holocaustmuseum over. Michal Citroen maakte met de historici de gelijknamige documentaire. Een paar van de foto's vind je op de Facebookpagina van OVT.

Afgelopen week was in het nieuws dat het Nationaal Holocaustmuseum een paar foto's niet in de tentoonstelling op wilde nemen. Daarover zegt René Kok, beeldonderzoeker van het NIOD en medeauteur van het boek:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie