Geschiedenis
VPRO

De vermenging van recht en politiek in Amerika is compleet

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De vermenging van recht en politiek in Amerika is compleet

Met de anti-abortusuitspraak van het Amerikaans Hooggerechtshof hebben de hoogste rechters van het land gebroken met een historische norm die de objectiviteit van het Hooggerechtshof moest garanderen. Correspondent Casper Thomas vertelt in OVT dat de vermenging van recht en politiek in Amerika hiermee compleet is.

Letterlijk fundamentalisme

Voor het besluit om de abortusuitspraak van Roe v. Wade uit 1973 terug te draaien, baseert het Amerikaans Hooggerechtshof zich expliciet op de 18e-eeuwse documenten van de Founding Fathers, waaronder de Amerikaanse Grondwet. Doordat ze er niks in konden vinden over abortus, concludeert een meerderheid van het Hooggerechtshof dat abortus geen onderdeel zou zijn van de historische tradities van de Verenigde Staten.

Thomas noemt deze positie 'letterlijk fundamentalisme': "Er wordt heel fundamenteel gekeken naar een serie teksten, die komen uit een tijd waarin vrouwen niet eens mochten stemmen, en de slavernij nog bestond. Het zijn hele oude bronnen die uit die tijd worden gevist en op het Amerika van nu worden geplakt."

Politisering van het Hof compleet

"Wat hier op het spel staat is het hof zelf," zegt Thomas. "Het hof is eigenlijk een instituut dat eigenlijk altijd heel voorzichtig opereerde door eigen precedenten te respecteren, en niet te ver van de gedeelde mening af proberen te wijken. En wat het hof hier doet, is eigenlijk Amerika op zijn kop zetten. En omdat die rechters ook politiek benoemd zijn, is de politisering van het hof compleet. De legitimiteit van het hof zal in de ogen van heel veel mensen hiermee verdwijnen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie