Geschiedenis
NOS

Kester Freriks zocht oude grenzen met historische kaarten: 'Je kunt je fantasie erop loslaten'

foto: Singel Uitgeverijenfoto: Singel Uitgeverijen
  1. Nieuwschevron right
  2. Kester Freriks zocht oude grenzen met historische kaarten: 'Je kunt je fantasie erop loslaten'

Van noord naar zuid, oost tot west: schrijver Kester Freriks trok voor zijn nieuwe boek Grensverkenningen heel Nederland door. Met de historische kaarten op zak kwamen oude grenzen tot leven. "Het viel me reuze mee hoeveel er nog over was", zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

Bekijk hier het hele gesprek met schrijver Kester Freriks

De routes zijn gebaseerd op de collectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden. "Uit een erfenis van Bodel Nijenhuis. De universiteit kreeg 150 jaar geleden zijn collectie met kaarten, voornamelijk uit de 17e, 18e en begin 19e eeuw." Bij het zien van de kaarten, bedacht Freriks hoe interessant het zou zijn om de gebieden nu nog eens te bezoeken.

Hij zocht voor iedere route een kenner om mee te wandelen. "Het is ook specialistisch werk natuurlijk, een vorm van landschapsgeschiedenis." In Vlieland vond hij onverwacht een kenner voor de route daar. "Bij het prachtige hotel waar ik was heb ik gevraagd: wie is hier een kenner? Toen kwam daar een strandjutter uit."

Klokkengrens

Een van de opvallendste grenzen was niet een provincie of kavelgrens, maar een klokkengrens. "In die tijd betekenden klokken heel veel. Als een klok ging luiden, was dat voor rouw of een huwelijk. Maar het kon ook voor een militaire aanval zijn."

"Dat hoorde je in een bepaald gebied en dat was het rechtsgebied van de klokslag. Dat was een juridische formele methode om mensen op te roepen als er iets was." Zelf reed hij dezelfde grens op de fiets af. "Met verbeelding kun je denken: als er een klok luidt en die hoor ik, dan behoor ik dus tot de klokslag van Oldehaven."

Hoewel het boek geen wandelgids is, kun je volgens Freriks wel dezelfde routes ook lopen. "De plekken zijn zodanig aangeduid en beschreven dat je zeker een groot aantal wandelingen zelf kunt maken. Dat kan heel goed." Het boek, geschreven met Martijn Storms, is te verkrijgen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie