Geschiedenis
'Eén van de mooiste kunstwerken ooit gemaakt, is ook het meest treurige werk uit de geschiedenis'
- Nieuws
- 'Eén van de mooiste kunstwerken ooit gemaakt, is ook het meest treurige werk uit de geschiedenis'
In 1934 werd de kunstwereld opgeschrikt door één van de grootste kunstroven uit de geschiedenis. In Gent werd het paneel van De rechtvaardige rechters gestolen. Dit paneel is onderdeel van het wereldberoemde schilderij: het Lam Gods. Kunstdetective Arthur Brand weet alles over deze roof en schuift aan bij Jaren die ook Geen Lieverdjes Waren.
Video niet beschikbaar
"Het Lam Gods is een politiek veelluik, bestaande uit 12 panelen", vertelt Brand. "Het is geschilderd rond 1430 door de gebroeders van Eyck. Het is één van de allermooiste kunstwerken ooit gemaakt. Daar zijn veel experts het ook over eens."
'Het is 13 keer gestolen'
Brand: "Het is een heel speciaal werk. Het is 13 keer gestolen geweest en het is een keer bijna verbrand. Het is ook bijna bij de beeldenstorm vernietigd, het is een paar keer vervalst en illegaal verkocht. Het is eigenlijk het meest treurige kunstwerk uit de geschiedenis en het is een wonder dat alles er nog is, op dat ene stuk na."
De roof
Het paneel werd gestolen in de nacht van 10 op 11 april 1934 in Gent. Brand: "'s Ochtendsvroeg loopt er een vrouw langs de kerk waar het Lam Gods hing en zij zag de deur openstaan. Ze waarschuwt de pastoor en hij gaat meteen kijken, maar er blijkt niks aan de hand. De pastoor gaat er later weer heen en dan ziet hij dat er een paneel ontbreekt. De paniek is groot en de politie wordt ingeschakeld."
Losgeld
"Dan komen er in totaal 13 losgeldbrieven, ondertekend door iemand met de initialen D.U.A.", weet Brand. Er werd gevraagd om 1 miljoen Belgische frank in ruil voor het paneel. De politie vroeg de man naar het bureau te komen en daar zou hij het geld ontvangen.
"Die man is natuurlijk niet gekomen. Later is er wel geld betaald aan deze man via een taxi. De taxi stopte, de chauffeur kwam eruit, de schim bleef achterin zitten. De taxichauffeur haalde het geld op en hij reed weg. Een gemiste kans, maar de dief was veel geld rijker."
En het ligt...
Brand: "Maar het verhaal ging door. Een paar maanden later sterft er iemand. Op zijn sterfbed zegt deze man dat hij het paneel in zijn bezit heeft, maar dat het ergens is verborgen waar hij het niet zomaar kan weghalen. Het is een openbare ruimte en het ligt... En dan blaast deze man zijn laatste adem uit."
De theorieën
Brand vertelt over de theorieën die er zijn van de bestemming van het paneel. Eén van deze theorieën: "Hij heeft gezegd dat het ligt op een plek waar hij niet zo makkelijk bij kan, want het is in het zicht van iedereen. Waarschijnlijk ligt het dus in een kerk, want veel huizen zijn al weer afgebroken. De meest aannemelijke plek is de Sint Laurentius kerk in Antwerpen. Die was toen in aanbouw en dat is een mooie plek om hem te verstoppen. Het zou daar ingemetseld achter een muur kunnen zitten. Maar daar is geen bewijs voor dus het blijft voorlopig nog een mysterie..."
De diefstal van een paneel van het Lam Gods
Ster advertentie
Ster advertentie
Gerelateerd
NOS Radio 1 JournaalNOS
Waarom het belangrijk is dat de Atlantikwall goed bewaard blijftDe TaalstaatKRO-NCRV
Wat is het verband tussen sluipen, slopen en een kussensloop?SpraakmakersKRO-NCRV
Amsterdam 750 jaar: 'Een rijke geschiedenis waar ook vrouwen onderdeel van uitmaken'SpraakmakersKRO-NCRV
Verschoningskussen vaakst in vrouwentoilet te vinden, maar waarom?