Naar homepage
Geschiedenis

Wil jij een uitzending van OVT bijwonen? Dat kan!
VPRO

foto: VPRO, OVTfoto: VPRO, OVT
  1. Nieuwschevron right
  2. Wil jij een uitzending van OVT bijwonen? Dat kan!

OVT gaat tijdens de Maand van de Geschiedenis op tournee door Nederland. En jij kunt daarbij zijn. De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland. Dit jaar is het thema Zij/Hij.

Het VPRO programma over de Onvoltooid Verleden Tijd zendt heel oktober elke zondagochtend uit vanaf historierijke locaties door het land. Ze starten zondag 29 september in Arnhem en trekken achtereenvolgens langs Enkhuizen, Nijmegen, Maastricht, om af te sluiten in Amsterdam.

Wil je bij één van de uitzendingen zijn op zondagochtend tussen 10.00 en 12.00? Meld je aan voor de locatie van je keuze door een mailtje te sturen naar ovtlive@vpro.nl.

Locaties in het land

De programmering is nog niet volledig bekend, maar de locaties wel.

29 september: Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

De opening van de maand vindt traditiegetrouw plaats in het Openluchtmuseum. We zul een voerden met schrijvers van het essay van de Maand van de Geschiedenis: Alma en Marita Mathijsen.

Muzikant Jeangu Macrooy komt langs om muziek te maken. Ook zal hij vertellen over zijn grootmoeder die ooit een vrouwendorp stichtte in de Surinaamse jungle. Recensent Wim Berkelaar recenseert de nieuwste historische boeken. Nazmiye Ora is de gastcolumnist. En de presentatie wordt verzorgd door Jos Palm en Paul van der Gaag.

19 1da68d7c9d Nederlands Openluchtmuseum Arnhem OVT Flickr

6 oktober: Zuiderzeemuseum te Enkhuizen, vanuit de Wieringerkapel

Met ondermeer: een rondgang door het museum en Zij/Hij in de Enkhuizer Almanak. Presentatie door Jos Palm en Laura Stek. De columnist van deze week is Nelleke Noordervliet.

13 oktober: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, in de Marienburgkapel.

Met onderandere aandacht voor de tentoonstelling “Voorbij de stereotypen”, in het kader van het thema van de maand Zij/Hij. Ook is er aandacht voor de rol van Nijmegen als links experiment in de geschiedenis.

Er is muziek van Tim Knol en zijn Bluegrass band. Micha Wertheim is de gastcolumnist deze week. Er wordt gepresenteerd door Julie Blusse en Jos Palm.

19 3e10097ebc Marienburgkapel Wikimedia Commons Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

20 oktober: Natuur Historisch Museum Maastricht vanuit het auditorium.

Vanuit dit oude klooster ondermeer aandacht voor het kloosterleven en voor de belangrijke rol die vrouwen hebben gespeeld in de Maastrichtse geschiedenis. Presentatie Paul van der Gaag en Jos Palm, met als columnist: John Jansen van galen

27 oktober: Brakke Grond in Amsterdam

Een uitzending in het teken van de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs 2019. Met gesprekken met de jury, de genomineerden, en uiteindelijk met de bekendmaking van de winnaar en de uitreiking van de prijs door juryvoorzitter Sybrand Buma.
Presentatie: Laura Stek en Jos palm, met als columnist: Abdelkader Benali

Benieuwd wat er precies in de uitzendingen wordt besproken? Houdt dan de website van OVT in de gaten!

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie