Geschiedenis
NOS

Nieuwe serie over de Joodse Raad laat beladen geschiedenis zien

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe serie over de Joodse Raad laat beladen geschiedenis zien

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de Joodse Raad behoorlijk vuur te liggen. Deze raad wilde onder leiding van voorzitters David Cohen en Abraham Asscher een brug slaan tussen de nazi's en de Joodse Nederlanders, maar uiteindelijk werd de raad een luguber 'werktuig van de bezetter'. Over deze tragische en beladen geschiedenis verschijnt een nieuwe historische dramaserie. In NOS Met het Oog op Morgen is journalist Hans Knoop te gast.

De serie is voor een groot deel gebaseerd op het boek dat Knoop al meer dan veertig jaar geleden schreef. De mening van Knoop over de Joodse Raad is in de loop der jaren veranderd, vertelt hij in de uitzending. "Ik heb veel meer begrip gekregen voor het isolement waarin het leiderschap van de Joodse Raad heeft moeten functioneren."

De serie probeert een genuanceerd beeld te schetsen over de Joodse Raad en laat meerdere perspectieven zien. Het was voor Knoop een lang gekoesterde droom dat de serie er kwam. Hij hoopt dat het meer begrip voor het handelen van de Joodse Raad oplevert. "Ik wil dat mensen zichzelf de vraag gaan stellen: hoe zou ik onder soortgelijke omstandigheden hebben gehandeld? Ik ben er voor mezelf niet uit", aldus Knoop.

Vanaf zondag 10 maart is wekelijks een aflevering van De Joodse Raad te zien op NPO 1.

Historische dramaserie Joodse Raad toont beladen geschiedenis

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie