Binnenland
MAX

De Tweede Wereldoorlog: waar kwam wreedheid collaborateurs vandaan?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Tweede Wereldoorlog: waar kwam wreedheid collaborateurs vandaan?

De Tweede Wereldoorlog, de één was wreder dan de ander. Sommige onschuldige Nederlanders ontpopten zich zelfs tot ware collaborateurs. Paul van de Water deed jarenlang onderzoek naar het fenomeen wreedheid. Hij dook in allerlei archieven opzoek naar de levensloop van Nederlandse SS’ers, landwachters en andere collaborateurs. Dit alles in de zoektocht naar het antwoord op één vraag: hoe ontstaat wreedheid? Van de Water vertelt over zijn onderzoek in Villa VdB.

Onderzoek naar de wreedheid in de Tweede Wereldoorlog

Ontstaan van het onderzoek

"Mijn vader vertelde elke dag verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Ik vond het fascinerend en boeiend, net als afwijkend gedrag van mensen." Dit was de reden voor het onderzoek van Paul van de Water. "Ondanks dat mijn vader veel over de oorlog praatte, kwam ik er twee weken geleden pas achter dat zijn joodse buren zijn omgebracht. Gewoon in de straat, buren hadden het gezien, ik denk mijn vader ook. Waarschijnlijk vertelde hij dit niet omdat het te pijnlijk was. Over bijvoorbeeld SS'ers praatte hij niet. Dat waren beesten, daar moest je geen aandacht aan schenken", aldus Van de Water

Het resultaat

Tijdens het onderzoek heeft Van de Water veel nabestaanden van collaborateurs proberen te spreken. Echter wilde een groot deel hier niet over praten. Een aantal nabestaanden stond wel open voor het gesprek. "Je ziet bij een groot aantal mensen een patroon. Veel collaborateurs groeiden op in armoede, waren lager opgeleid en verdienden weinig. De meesten waren ontevreden over hun leven en het nationaalsocialisme bracht hen hoop. Die hoop zorgde ervoor dat ze bereid waren om gruweldaden te verrichten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie