Geschiedenis

Dichter in de jungle wint Libris Geschiedenis Prijs

VPRO
foto: Christianne Alvaradofoto: Christianne Alvarado
  1. Nieuwschevron right
  2. Dichter in de jungle wint Libris Geschiedenis Prijs

Roelof van Gelder wint met zijn boek Dichter in de jungle de Libris Geschiedenis Prijs 2019. De prijs wordt dit jaar voor de 13e keer, uitgereikt. Vanuit de Brakke Grond te Amsterdam, tijdens de uitzending van OVT, maakte juryvoorzitter Sybrand van Haersma Buma de winnaar bekend.

Dichter in de Jungle is een biografie over John Gabriel Stedman. Hij was een Schots-Nederlandse officier en schrijver van het boek Narrative, of a five years’ expedition against the Revolted Negroes of Surinam. Hij leefde in de tweede helft van de 18e eeuw.

De schrijver, Roelof van Gelder vertelt: "John Gabriel Stedman maakte de slavernij van dichtbij mee, hij zat er met zijn neus bovenop. Hij zag de wreedheden en was daardoor buitengewoon geschokt. Hij schreef er een dik boek over.

Quote

Ik dacht: ik ga een boek over hem lezen, maar dat boek bestond niet. Toen ben ik het gaan schrijven.

Roelof van Gelder

"Dichter in de jungle is een boek vol met geknok, duel en dood", vertelt Martine Gosselink, zij is Hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum. "Het boek laat tevens een scharnierpunt zien: Europeanen omarmden probleemloos de slavernij, maar de eerste scheuren worden zichtbaar."

John Gabriel Stedman beschreef een tijd waarin mensenrechten nog niet bestonden zoals wij ze vandaag de dag kennen. De medemenselijkheid bestond al wel. Sybrand Buma: "In de biografie is een moreel oordeel afwezig, daardoor wordt de lezer zelf aan het denken gezet."

Roelof van Gelder wint de Libris Geschiedenis Prijs en daarmee 20.000 euro.

Meer OVT?

Je kunt OVT volgen via Facebook en Twitter. En alle uitzendingen en alle 'Het Spoor Terug'-en, terugluisteren via je favoriete podcastapp of de website en app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie