Geschiedenis
EO

Voorhoeve 25 jaar na Srebrenica: 'De VN heeft ons bedrogen'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorhoeve 25 jaar na Srebrenica: 'De VN heeft ons bedrogen'

Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve is 25 jaar na de val van de moslim-enclave Srebrenica nog steeds boos op de VN over het uitblijven van luchtsteun. "De bevolking is bedrogen, Dutchbat is bedrogen en uiteindelijk ik ook. We kennen nu de vreselijke afloop", aldus de oud-minister in het programma Dit is de dag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voorhoeve realiseert zich dat hij grote woorden gebruikt, die hij nog niet eerder heeft gebruikt: "De bevolking van Srebrenica zou in een veilig gebied leven. Die is bedrogen. Daarmee is ook Dutchbat bedrogen, dat in de hoop op tijdige luchtsteun vertrok naar het gebied. Niemand heeft het ooit zo hard gezegd maar dat is wel de essentie."

Lichtbewapend

"Was de operatie maar beter ontworpen geweest", zegt Voorhoeve nu. "Er had scherper moeten worden nagedacht over de voorwaarden om mee te doen. De zwakheid was dat een klein lichtbewapend bataljon diep in vijandelijk gebied moest opereren. Wat we hadden moeten doen was andere landen erbij betrekken. Met name die landen die in de VN het een veilig gebied noemden", aldus de oud-minister.

Meer over Srebrenica lees je in deze collectie van NPO Focus.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie