Geschiedenis
VPRO

'De Zanzibardriehoek' van Martin Bossenbroek wint Libris Geschiedenis Prijs

foto: OVT
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Zanzibardriehoek' van Martin Bossenbroek wint Libris Geschiedenis Prijs

Martin Bossenbroek ontvangt de Libris Geschiedenis Prijs 2023 voor zijn boek De Zanzibardriehoek. Een slavernijgeschiedenis 1860-1900. Volgens de jury is dit "zowel een publieksboek om van te smullen als een belangrijke bijdrage aan de geschiedschrijving over het slavernijverleden. Een boek dat leest als een avonturenroman die op meeslepende wijze een bekende en onbekende geschiedenis met elkaar verbindt." Juryvoorzitter Kathleen Ferrier maakte de prijswinnaar van het beste historische boek van 2023 bekend tijdens een speciale live-uitzending van het NPO Radio 1 programma OVT. Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

Een geschiedenis vol cliffhangers en persoonlijke verslagen

Uit het juryrapport over De Zanzibardriehoek. Een slavernijgeschiedenis 1860-1900: "De meeste boeken over het slavernijverleden gaan de laatste jaren over de trans-Atlantische slavenhandel en het plantagestelsel in Amerika, maar Martin Bossenbroek focust zich op de slavernijgeschiedenis van een Afrikaans eiland.

In De Zanzibardriehoek laat Bossenbroek niet alleen zien dat hij een meesterlijke verhalenverteller is, maar brengt hij ook nieuwe feiten aan het licht. In een geschiedenis vol cliffhangers en persoonlijke verslagen wordt duidelijk hoe Britse abolitionisten op Zanzibar de wegbereiders werden van het imperialisme. Volgens de jury is dit zowel "een publieksboek om van te smullen als een belangrijke bijdrage aan de geschiedschrijving over het slavernijverleden".

Martin Bossenbroek wint de Libris Geschiedenis Prijs 2023

foto: Sander Heezen

Over de prijs

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een origineel onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van €20.000 euro verbonden. De niet-winnaars krijgen een bedrag van €1.500 euro toegekend, als waardering voor hun prestatie.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie