Geschiedenis
AVROTROS

Dit zijn de 4 meest spraakmakende koninklijke huwelijken uit de geschiedenis

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de 4 meest spraakmakende koninklijke huwelijken uit de geschiedenis

Willem-Alexander en Máxima gaan hun twintigste huwelijksjaar in. Voor Stax&Toine aanleiding om in de mooiste, gekste of meest bijzondere koninklijke huwelijken uit de geschiedenis te duiken.

1956: Grace Kelly en Rainier van Monaco

Paul Rem is conservator bij Paleis 't Loo, waar in 2014 een tentoonstelling over de wonderschone bruid was. "Grace Kelly was behalve de persoon waar Mika over zingt, de Marilyn Monroe onder de vorstinnen. In de jaren '50 was ze een steractrice, de favoriet van Alfred Hitchcock. Het feit dat ze haar acteercarrière moest stoppen voor dit huwelijk, was moeilijk voor haar. Hitchcock smeekte het koningshuis of ze toch nog eens mocht acteren. Maar uiteindelijk vond ze een andere rol: die van prinses."

En dat zag je terug: filmstudio MGM registreerde de bruiloft en bracht het als ware Hollywood-productie - in kleur! - naar de bioscopen.

Video niet beschikbaar

1981: Diana & Charles

Dit Britse koninklijk huwelijk stond al vanaf het begin onder spanning, vertelt journalist Lia van Bekhoven vanuit Londen. "Er zijn geen wittebroodsweken, laat staan jaren geweest. Af en toe een korte periode, zoals rond de geboorte van William. Maar er was al een grote crisis voor het huwelijk. Hij was 31, zij was 19.”

"Zij was echt een kind, maar het was belangrijk in die kringen dat Charles iemand trouwde die maagd was. Maar de week voor het huwelijk knalde het al uit elkaar van spanningen."

Video niet beschikbaar

2002: Willem-Alexander & Máxima Zorreguieta

"Onze kroonprins trouwde met een Argentijnse schone, op een heel mooie dag. Het was prachtig weer", herinnert hoofdredacteur Justine Marcella van Vorsten. "Ik kijk ieder jaar het huwelijk helemaal terug. Het blijft toch wel een bijzondere trouwdag."

Video niet beschikbaar

2012: erfgroothertog Guillaume van Luxemburg en Belgische gravin Stéphanie de Lannoy

De verbintenis tussen erfgroothertog Guillaume van Luxemburg en de Belgische gravin Stéphanie de Lannoy, in 2012, was niet heel bijzonder, zegt Pieter Klein Beernink van De Telegraaf. Toch kiest hij dit huwelijk uit als één van zijn favorieten. "Luxemburg wordt door veel mensen over het hoofd gezien, maar zeker niet door alle internationale koningshuizen. Ik vond het wonderlijk om te zien wie er allemaal waren, Japanse, Marokkaanse, Deense koningshuisleden… allemaal waren ze er."

Video niet beschikbaar

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie