Geschiedenis

De Onvergetelijke Luisterlijst: Maino rijdt rond in '100 jaar radio' bus

foto: NPOfoto: NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. De Onvergetelijke Luisterlijst: Maino rijdt rond in '100 jaar radio' bus

Op woensdag 6 november is het precies 100 jaar geleden dat Hanso Idzerda de allereerste radio-uitzending verzorgde. Om dit te vieren rijdt 100 jaar radio-verslaggever Maino Remmers het land door. Ook presenteren NPO Radio 1 en NPO Radio 5 de Onvergetelijke Luisterlijst.

Video niet beschikbaar

Vandaag kunnen luisteraars nog stemmen op spraakmakende fragmenten, markante radiomakers en legendarische programmatitels. De Onvergetelijke Luisterlijst bestaat uit 100 radio-hoogtepunten, van muziek, spelletjes tot journalistiek. Klik hier om te stemmen!

Op 6 november wordt de Top 10 van de Onvergetelijke Luisterlijst bekendgemaakt op NPO Radio 1 en NPO Radio 5.

'Razend moeilijk'

De lijst is samengesteld door een commissie van radiokenners onder leiding van oud-radiodirecteur Jan Westerhof. "Dat was razend moeilijk", aldus Westerhof. "We zijn begonnen met de legendarische momenten, daarna hebben we een keuze gemaakt uit toonaangevende programma’s en tot slot hebben we een rij personen uitgekozen die zo belangrijk zijn geweest, dat ze moeten worden genoemd."

Westerhof plaatst ook graag een relativerende kanttekening. "Lijstjes maken is leuk, maar ook altijd arbitrair. Deze jury heeft voor deze lijst gekozen, maar iedere radioluisteraar of radioliefhebber heeft zo zijn eigen lijst die de 'playlist' van zijn of haar leven is."

Ken je deze nog?

In de lijst vind je veel radioprogramma's die alleen je opa nog kent, bijvoorbeeld De Bonte Dinsdagavondtrein, dat van 1936 tot 1940 en van 1945 tot 1957 door de AVRO werd uitgezonden:

Frits Spits is ambassadeur

Gezicht, maar bovenal stem van de Onvergetelijke Luisterlijst, is radiocoryfee Frits Spits. Als ambassadeur staat hij de komende weken stil bij tal van 'radiomonumenten' in verschillende programma’s op NPO Radio 1 en NPO Radio 5.

Frits Spits is ook een van de radiomakers waarop je kunt stemmen.

Frits Spits: een leven lang op de radio

Radio bij grote gebeurtenissen

Onvergetelijk zijn ook de radioverslagen van grote gebeurtenissen, zoals de vuurwerkramp in Enschede, op zaterdag 13 mei 2000:

Verslag van de vuurwerkramp

De stemlijst wordt gelanceerd op vrijdag 4 oktober, tussen 20.30 en 21.30 uur. Op NPO Radio 1 presenteren Mischa Blok en Margje Fikse live vanuit Beeld en Geluid in Hilversum, waar Het Grote 100 Jaar Radio Festijn plaatsvindt. Bert Kranenbarg doet op NPO Radio 5 verslag.

Ster advertentie
Ster advertentie