Geschiedenis

Andere Tijden-podcast: het Koninklijk Huis op de gevoelige plaat

foto: Andere Tijden Podcastfoto: Andere Tijden Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Andere Tijden-podcast: het Koninklijk Huis op de gevoelige plaat

[NTR] "Niemand begreep dat ik zomaar uit de bosjes kwam, of uit de vuilnisbak, om de mooiste foto te maken", zegt roddelfotograaf Joop van Tellingen in een nieuwe aflevering van de Andere Tijden-podcast over de strijd tussen de media en het koningshuis.

#1 - De Mediacode: het Koninklijk Huis op de gevoelige plaat (S03) - Andere Tijden

Zijn manier van werken leidt in de jaren 80 tot grote irritatie bij de fotografen van de oude stempel, die zich nog keurig aan de regels van het hof houden. Ruud Hoff, fotograaf van het ANP: "Er bestonden ongeschreven afspraken. Dat je de koningin bijvoorbeeld niet fotografeerde met iets in haar mond. En ik zag het kleine prinsje Willem Alexander eens in een hoekje staan plassen tijdens hun vakantie, maar dat fotografeer je dan niet."

De regie houden

De regels worden echter steeds strenger. Koningin Beatrix zegt in een televisie-interview dat zij er echt grote problemen mee heeft als men aan haar privéleven komt. Zij stelt dan ook alles in het werk om zelf de regie te houden over de pers en de fotografen.

Fotomoment

Dat blijkt een enorme worsteling. Uiteindelijk wordt in 2005 de Mediacode ingevoerd: drie keer per jaar is er een fotomoment waarbij op uitnodiging de fotografen allemaal tegelijk foto's kunnen maken van de koninklijke familie. En buiten die momenten géén foto’s, dus ook niet vanuit een vuilnisbak.

Van Tellingen steekt de hand in eigen boezem wanneer het gaat om de Mediacode: "Die is er gekomen door types als ik."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie