Geschiedenis
AVROTROS

Nieuwe Jortcast: de wokeness van nu vs. het revolutiejaar 1848

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe Jortcast: de wokeness van nu vs. het revolutiejaar 1848

We gaan terug naar het revolutiejaar 1848: in de nieuwe Jortcast een gesprek met historicus dr. Geerten Waling, over de wokeness van nu en turbulente tijd in 1848...

Beluister de nieuwe Jortcast hieronder, of in je favoriete podcastapp.

#375 - Nationalisme als linkse hobby?! - De Jortcast

In 1848 sloeg "de vlam in de pan" in heel Europa. Hoewel altijd gedacht werd dat een revolutie zo'n vaart nog niet zou lopen, volgden de ontwikkelingen zich dat jaar in rap tempo op, vertelt Jort Kelder. Economische problemen in verschillende Europese landen waren een goede voedingsbodem voor opstanden.

Thorbecke en de grondwet

In Nederland werd de revolutie "meteen weer omarmd" vertelt Waling. "Er was wat dreiging dat de revolutie hier zou overslaan, maar het bleef in Nederland bij een paar opstootjes."

Thorbecke kwam in dat jaar met een grondwet waarin de macht van de koning aanzienlijk werd ingeperkt, en waarin de bevolking meer rechten en vrijheden kreeg.

In de nieuwe Jortcast hoor je wat het jaar 1848 te maken heeft met de wokeness van nu, waarom nationalisme eerder een linkse hobby was, en oh ja, dr Kelder legt ook even de Ostrogorski-paradox uit...

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie