Geschiedenis
KRO-NCRV

'In het Rembrandthuis ademt iedere steen emotie en drama'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In het Rembrandthuis ademt iedere steen emotie en drama'

Rembrandt van Rijn was 33 jaar toen hij het pand kocht in het centrum van Amsterdam waar nu het Museum Rembrandthuis is gevestigd. De beroemde kunstschilder woonde en werkte daar, maar beleefde er ook donkere tijden. "Het is een huis waar je bij iedere steen emotie en drama voelt", zegt directeur Milou Halbesma bij Spraakmakers.

'Kon niet anders dan misgaan'

Rembrandt was in zijn tijd een bijzonder succesvolle kunstenaar, maar als je voor het imposante pand staat in de Jodenbreestraat dan "voel je dat het niet anders kon dan misgaan", zegt Halbesma.

Rembrandt beleefde grote successen in het huis. Hij had een bloeiende praktijk met leerlingen en assistenten, maar er stierven ook twee van zijn grote liefdes en hij verloor in zijn leven ook nog eens vier kinderen. "Rouw moet ook een grote rol hebben gespeeld in het huis", aldus Halbesma.

Fallissement Rembrandt

Rembrandt had een enorme verzamelwoede en leefde op te grote voet. "Het trieste feit is dat hij uiteindelijk failliet ging", vertelt Halbesma. Maar het bijzondere is dat juist zijn financiële ondergang ook een waardevolle documentatie opleverde voor het museum.

Doordat er inboedellijsten zijn gemaakt naar aanleiding van het faillissement, kon het museum precies achterhalen welke voorwerpen er in het huis moeten hebben gestaan. Het museum geeft daarmee niet alleen een inkijkje in het leven van de grootmeester, maar laat ook zien hoe het leven in de zeventiende eeuw was. "Je ziet de bedstee waar zijn kinderen geboren zijn en zijn vrouwen ziek waren. Dichterbij Rembrandt dan in zijn eigen huis kun je eigenlijk niet komen."

Geen schilderijen

Het museum bezit zelf geen werken van de meester. Hoewel ze een schenking van een schilderij nooit zouden afslaan, is er volgens Halbesma zonder zijn beroemdste schilderen ook genoeg te zien voor de bezoekers. "We hebben heel veel etsen en tekeningen en we laten met demonstraties zien hoe hij zijn verf maakte."

Bang dat bezoekers wegblijven bij gebrek aan schilderijen, is Halbesma niet. "Als je de Nachtwacht in het Rijksmuseum ziet, dan wil je toch ook naar het Rembrandthuis?"

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie