Geschiedenis

Nijmegen lesbische hoofdstad van Nederland?

VPRO
foto: Lesbisch Archief Nijmegenfoto: Lesbisch Archief Nijmegen
  1. Nieuwschevron right
  2. Nijmegen lesbische hoofdstad van Nederland?

Een vrouwelijke burgemeester die uit de kast kwam, vrouwenboekhandel de Feeks en het Lesbisch Archief. Het is en gebeurde allemaal in Nijmegen. De stad die in de jaren '70 dé linkse en feministische hoofdstad van Nederland werd. Later kreeg de stad ook het voorrecht lesbische hoofdstad te zijn. Hoe kwam dit zo? En hoe staat de stad er nu voor?

Tijdens de Maand van de Geschiedenis is het thema Zij/Hij. Speciaal daarom zendt OVT uit vanuit de Mariënburgkapel in Nijmegen. Ineke Duursema en An Stalpers van het Lesbisch Archief Nijmegen, en schrijver en geboren Nijmegenaar Thomas Verbogt zijn te gast.

Lesbisch Archief Nijmegen

In de van oorsprong Katholieke studentenstad Nijmegen werden aan het einde van de vorige eeuw steeds vaker lesbische activiteiten georganiseerd. Vaak achter gesloten deuren: kroegen, feestjes en disputen. "Naar buiten toe was het erg netjes, maar eigenlijk was het lesbisch van binnen", vertellen de vrouwen van het Lesbisch Archief.

De Feeks initiatiefgroep - Lesbisch Archief Nijmegen

Vrouwenboekhandel De Feeks. Simone van Zolingen

Dat archief werd opgericht in 1985. Het kwam voort uit de Feeks: een vrouwencafé. "De Feeks was een boekhandel, een café en culturele club. Daar kwamen veel vrouwen samen en vanuit daar zijn de ideeën ontstaan om een archief op te richten."

Toen het archief werd opgericht werd alles opgenomen, bewaard en geregistreerd. "Alles wat er was over lesbisch zijn. Filmpjes, foto’s, alles wat een lesbo had aangeraakt: buttons, affiches, rugzakjes van lesbische wandelclubs. Alle attributen."

Butten Liever Lesbisch - Lesbisch Archief Nijmegen

Oproep - Lesbisch Archief Nijmegen

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie