Geschiedenis

Al 5000 stemmen op Onvergetelijke Luisterlijst

foto: Het Veronica-schip (ANP, 1967)foto: Het Veronica-schip (ANP, 1967)
  1. Nieuwschevron right
  2. Al 5000 stemmen op Onvergetelijke Luisterlijst

De Onvergetelijke Luisterlijst is een initiatief van NPO Radio 1 en NPO Radio 5, waarin een selectie is gemaakt van 100 hoogtepunten uit de vaderlandse radiogeschiedenis. Er zijn al ruim 5000 stemmen uitgebracht.

Video niet beschikbaar

Luisteraars kunnen hun eigen favorieten kiezen. Op 6 november – de dag dat de radio exact 100 jaar bestaat in Nederland – wordt de top tien bekend gemaakt van de Onvergetelijke Luisterlijst.

Ieder die een stem uitbrengt kan ook een beschrijving achterlaten waarom dit radiomoment je aanspreekt. Dat gebeurt massaal.

Jeugdsentiment

De Top 40 scoort vooralsnog hoog. Deze wekelijkse hitlijst ging in 1965 van start bij zeezender Radio Veronica. Veel luisteraars bewaren warme herinneringen aan de Top 40. "Mijn herinnering aan de Top 40 is luisteren op zaterdagmiddag met je transistorradio naar deze lijst der lijsten en dan zo nu en dan je favoriete plaatje kopen", aldus Siep Jellema.

"Ik zat startklaar om de liedjes van de Top 40 op te nemen op mijn cassetterecorder", zegt Jenneke Smits. Het hitlijstje was wekelijks verkrijgbaar bij de platenzaak, weet Ewout zich te herinneren. "En dan luisterde ik met mijn vader naar de Top 40 terwijl we stonden te koken. Dat was een leuke tijd."

Zeezender Veronica

Ook het fragment over het einde van zeezender Radio Veronica is populair bij de stemmers van de Onvergetelijke Luisterlijst. "Dit was een dramatisch moment in de radiogeschiedenis", schrijft een stemmer.

"Dit is radio in z'n puurste vorm: luisteren en je helemaal mee laten voeren door het verhaal. Het geluid dat de verbeelding prikkelt", aldus Theo van Zuijlen.

Luisteraar Bas Doldersum herinnert zich hoe hij dit fragment opnam op zijn cassetterecorder. "Daarna heb ik het nog vaak gedraaid. Die laatste woorden van Rob Out, over het beetje sterven van de democratie in Nederland, die laatste vrolijke single en dan dat moment dat de technicus de knop definitief uitzet... kippenvel moment... nu nog steeds."

"Ik was 8 jaar op 31 augustus 1974 en heb dit gehoord en moest er vreselijk om huilen", schrijft Michel Willems. "Ik zat sinds mijn 7e, toen ik 'radio' ontdekte met mijn kop in de radio en Radio Veronica 'was' de radio."

Stemmen op de Onvergetelijke Luisterlijst met hoogtepunten uit 100 jaar radio kan hier.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie