Geschiedenis
MAX

Henrietta Lacks, de stille heldin van de medische wetenschap

foto: Wikipedia
  1. Nieuwschevron right
  2. Henrietta Lacks, de stille heldin van de medische wetenschap

De medische wetenschap heeft een hoop te danken aan één vrouw: Henrietta Lacks. Haar cellen werden gebruikt voor het ontwikkelen van vaccins en geneesmiddelen. Zelfs het effect van de atoombom werd getest met deze zogeheten HeLa cellen. Henrietta Lacks zelf gaf nooit toestemming voor het gebruiken van haar celmateriaal, en ook kreeg ze er nooit iets voor terug, vertelt sociaal wetenschapper Alana Helberg-Proctor in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

"Henrietta Lacks lag in de jaren vijftig van de vorige eeuw in een ziekenhuis in Baltimore met baarmoederhalskanker. Tijdens haar behandeling werden, zonder dat ze dat wist, haar cellen opgeslagen. Die bleken heel speciaal. Ze bleken oneindig te delen, wat heel interessant was voor de wetenschap."

Het cellenmateriaal van Henrietta is dan ook eindeloos gebruikt voor medisch onderzoek in laboratoria. "Bij het ontwikkelen van het poliovaccin, bij medicatie tegen hiv en aids, bij het experimenteren met ivf-trajecten en onlangs nog met corona. Het celmateriaal is zelfs de ruimte in geweest om te kijken wat er gebeurt in een omgeving zonder zwaartekracht."

Henrietta Lacks zelfs was al lang overleden toen haar cellen nog decennialang werden gebruikt. De familie van Lacks heeft 70 jaar later eindelijk iets teruggekregen voor het gebruik van haar lichamelijk materiaal. Begin deze maand troffen nabestaanden een schikking met het medische bedrijf dat miljarden verdiende aan het gebruik van de HeLa cellen.

Dat betekent niet dat het nu wel goed geregeld is met toestemming rond celmateriaal. "Als je bloed prikt of urine inlevert weet je ook niet wat er mee gebeurt", aldus Alana Helberg-Proctor.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie