Geschiedenis

Indië-herdenking in Egmond: de hereniging die niet kan plaatsvinden

foto: Vereniging van oud-employé’s der KPMfoto: Vereniging van oud-employé’s der KPM
  1. Nieuwschevron right
  2. Indië-herdenking in Egmond: de hereniging die niet kan plaatsvinden

[Omroep MAX] Voor het eerst in 75 jaar zouden ze elkaar weer ontmoeten, bij de Indië-herdenking in Egmond aan zee: Ank Sierevogel en Roelof Corten. Maar corona gooit roet in het eten.

Soms kan een podcast leiden tot bijzondere ontmoetingen, legt maker Ida Albertsboer uit. Toen ik dit voorjaar de podcast Verstilde Verhalen maakte, wist ik niet dat ik twee oud-jappenkamp-genoten bij elkaar zou brengen. Hun vaders hadden beiden voor de KPM gewerkt, de Koninklijke Paketvaart Maatschappij, in Nederlands-Indië.

Ze woonden bij het uitbreken van de oorlog in 1941 in Makassar op het eiland Celebes. Ank Sierevogel was anderhalf jaar oud, Roelof Corten was zeven.

#2 - De dodenrol die van Jakarta naar Egmond kwam - Verstilde Verhalen

De podcast vertelt het verhaal achter onbekende oorlogsmonumenten, en mijn oog viel op een monument voor omgekomen KPM-medewerkers in Nederlands-Indië. Dat monument staat in Egmond aan zee. Zoekend naar mensen die me meer konden vertellen over de KPM en de oorlogsjaren, kwam ik terecht bij Ank Sierevogel. Haar vader voer in 1941 op het KPM-schip de s.s. Le Maire. Hij verliet de haven van Cilacap om naar Australië te varen, maar is daar nooit aangekomen. Van zijn schip is nooit iets teruggevonden.

Het Indiëmonument in Egmond aan zee. Bron: Vereniging van oud-employé’s der KPM

Uit hetzelfde kamp

Ank Sierevogel en haar moeder en broertje kwamen in een jappenkamp terecht. Hetzelfde jappenkamp als waar het gezin van Roelof Corten zat. Daar kwamen we achter toen ik Corten opzocht om de herinneringen aan zíjn vader op te halen, die ook voor de KPM voer.

Ank Frankhijzen-Sierevogel

Dankzij het goede geheugen van Roelof Corten vielen puzzelstukjes op z’n plek. Ank Sierevogel kreeg een heel boekwerk van hem met beschrijvingen van het kamp waar zij zelf nauwelijks herinneringen aan had.

Roelof Corten

Elk jaar op 15 augustus wordt er bij het KPM-monument in Egmond een Indië-herdenking gehouden. Ik had de dag al geblokkeerd in mijn agenda, om er bij te kunnen zijn. Als corona geen roet in het eten had gegooid, zouden Roelof Corten en Ank Sierevogel elkaar daar voor het eerst sinds 75 jaar weer ontmoeten. Maar de herdenking in Egmond zal alleen plaatsvinden in kleine kring. Een hereniging tussen de oud-jappenkamp-genoten zal – als ze allebei gezond blijven - een jaartje moeten wachten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie