EenVandaag
AVROTROS

Nederlandse papierfabrieken behoren tot de schoonste van Europa

foto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse papierfabrieken behoren tot de schoonste van Europa

"De Nederlandse papierindustrie is echt de schoonste in Europa", zei directeur van de VEMW, Gertjan Lankhorst eerder deze week bij Dit is de Dag. Opvallend, gezien papierfabrieken in het verleden stof hebben doen opwaaien als het gaat om impact op de natuur. EenVandaag zocht daarom uit of het echt zo is dat deze industrie in Nederland schoner is.

Of een industrie schoon is, hangt af van drie belangrijke factoren: waterverbruik, CO2-uitstoot en hoeveel papier gerecycled wordt.

Efficiënt omgaan met water

Het waterverbruik ligt in papierfabrieken hoog, vertelt Corneel Lambregts, manager Energie & Milieu bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse papier- en kartonfabrieken. "Van die oud papiervezels maken we vaak de pulp, een soort pap die we nodig hebben." Maar verderop in het proces moet dat water weer worden onttrokken. "Dat is de component waar je dus relatief veel energie voor nodig hebt."

Veel water dus, maar dat wordt wel heel efficiënt gebruikt, legt sectorexpert David Kemps van ABN AMRO uit. Nederland is volgens hem een koploper als het aankomt op het gebruik van water in papierfabrieken. "Ook gezien het feit dat zij in natuurrijke gebieden liggen, er van oudsher al vanuit de overheid hele strikte regelgeving op zit en dat zij er echt flink geïnvesteerd hebben om water te hergebruiken."

'De beste 10 procent van Europa'

En water is niet de enige factor waar de Nederlandse papierindustrie in voorloopt. Dankzij de zogenoemde warmtekrachtinstallaties is ook de CO2-uitstoot beperkt. Lector Energietransitie Martien Visser van de Hanzehogeschool Groningen legt uit dat de restwarmte bij gewone centrales in de schoorsteen verdwijnt, terwijl papierfabrieken die gebruiken om papier te drogen. "En dat betekent dat de CO2-emissie van dat soort industrieën, vanwege die efficiënte installaties, over het algemeen lager is dan die van concurrenten in andere landen."

En ook uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit blijkt dat de papierfabrieken hier relatief weinig uitstoten. "De Nederlandse Emissieautoriteit heeft voor de papiersector becijfert dat wij de enige energie-intensieve industrie in Nederland waren die aan de nieuwe benchmark voldeed", vertelt Lambregts. Die benchmark geeft aan hoe efficiënt fabrieken zijn in CO2-uitstoot per ton per product. "Als je dan aan die benchmark voldoet, dan hoor je tot de beste 10 procent van Europa."

Koploper in recyclen

En ook op het gebied van recycling scoren de Nederlandse producenten goed. Volgens de branche én volgens Kemps is Nederland qua recycling overduidelijk koploper in Europa: meer dan 90 procent van het papier wordt hergebruikt.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie