Economie
AVROTROS

Bijna helft van mensen die niet wordt doorbetaald gaat bij ziekte gewoon naar werk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna helft van mensen die niet wordt doorbetaald gaat bij ziekte gewoon naar werk

Als je in dienstverband op kantoor werkt en ziek bent, bel je naar je werkgever om je ziek te melden en krijg je jouw geld gewoon uitbetaald. Voor mensen met een flexibel contract of een niet-kantoorbaan gelden hele andere regels. Maar liefst veertig procent van die medewerkers ging daarom wel eens ziek naar werk om financiële redenen, blijkt uit onderzoek van Quinyx, een bedrijf voor werkoptimalisatie.

"Bij mensen met een niet-kantoorbaan moeten we denken aan mensen die werken op basis van een dienstrooster, bijvoorbeeld in de horeca, retail of gezondheidszorg", legt Maarten de Boo van Quinyx uit in Blok&Toine.

Ook zzp'ers en uitzendkrachten vallen hieronder. "Veel van deze werknemers staan niet in hun arbeidsrecht en krijgen de eerste dag dat zij ziek zijn niet uitbetaald. Voor veel van deze mensen telt iedere dienst en zij kunnen zich niet veroorloven om ziek te zijn met als gevolg dat zij zich verplicht voelen om ziek naar werk gaan."

Flexibiliteit boven salaris

Veel van de werknemers uit deze groep geeft aan dat het moeilijk is om hun privéleven met het werkleven te combineren, door de inflexibele roosters van hun werkgever. De Boo: "Mensen kunnen moeilijk werken op de moment waarop het voor hun uitkomt."

Bijna dertig procent van de werknemers uit deze groep geeft zelfs aan de voorkeur te geven aan een flexibel werkrooster waarbij het makkelijk is om diensten te ruilen, dan een hoger salaris.

'Zet kunstmatige intelligentie in bij bedrijven met een dienstrooster'

Volgens De Boo wordt het tijd dat werkgevers efficiëntere werksystemen creëren. "Organisaties kunnen meer inzetten op het overwinnen van onvoorspelbare situaties. Dit kan door processen te automatiseren, te personaliseren en te voorspellen, bijvoorbeeld met behulp van kunstmatige intelligentie."

Hierdoor krijgt personeel meer inzicht in de planning en worden situaties van onder- of overbezetting op de werkvloer voorkomen. De Boo: "Dat komt ten goede aan je bedrijfsresultaat en aan de gezondheid van je personeel."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie