Economie
AVROTROS

Deze week in de bonus...

foto: Milou Brandfoto: Milou Brand
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze week in de bonus...

Wie in Nederland een volksopstand wil ontketenen, moet de bonus van de bankier verhogen. Het debat rondom topsalarissen en bonussen is altijd geladen met emotie. In de week dat a.s.r. bekendmaakte te stoppen met het uitbetalen van bonussen aan de top, voert dr Kelder een rationeel gesprek.

Video niet beschikbaar

Bank en verzekeraar a.s.r. kondigde aan dat het gaat stoppen met bonussen voor de top. "Een heel verfrissend geluid dat er een bedrijf is in de financiële wereld dat zegt, we gaan de bonussen niet opnieuw invoeren." Dat zegt Robert Dur, hoogleraar Economie, Beloningsbeleid en Prestatie aan de Erasmus School of Economics.

"Hier klinkt instemming?", vraagt dr Kelder die de professor meent te betrappen op een oordeel. "Dat is niet per se zo bedoeld", geeft deze te kennen. Daarnaast wil het schrappen van de bonus niet zeggen dat de CEO niet ruimschoots wordt beloond.

Luister ook de bonus waar geen problemen van komen: Jortcast

{podcast audio="91688" caption="#114 De domme bonus verpest het voor de slimme bonus" }

Omslag

"Je ziet het vaker gebeuren, dat op het moment dat bonussen worden weggenomen, andere vormen van beloning van stal worden gehaald. Dat zie je hier ook. De vaste salarissen van de topmensen gaan omhoog en er wordt van ze verwacht dat ze een groter belang nemen in het bedrijf", aldus Dur.

"De omslag die je nu ziet is dat er steeds meer gepraat gaat worden over de vorm en de hoogte van de beloning", zegt dr. Dur. Dat is een goede ontwikkeling, want transparantie en debat is nodig. "Deze week is er een wet aangenomen in de Kamer waarin staat dat aandeelhouders meer zeggenschap krijgen over de beloning van de topmensen. Ook ondernemingsraden zullen daar een grotere rol in gaan spelen. Hopelijk zal dat ook meer openheid van het bedrijfsleven geven over wat er wordt betaald."

Werkt het?

Is er een verband tussen de hoogte van bonus voor de topbestuurder en de kwaliteit van de bedrijfsvoering? Een essentiële vraag, maar het antwoord is helaas minder eenduidig dan gehoopt. "We weten het nog niet", moet professor Dur toegeven. "De wereldwijde wetenschap is het er nog niet over eens of een bonus inderdaad de kwaliteit van de bedrijfsvoering verhoogt."

"Er zijn twee zienswijzen" vervolgt Dur. "Aan de ene kant die van het graaien, waarbij wordt gesteld dat de hoogte van de bonus samenhangt met hoe het bestuur van een bedrijf is georganiseerd." Als de top bijvoorbeeld zelf mee kan beslissen over de hoogte van de bonus wordt er meer betaald. "Aan de andere kant zien we ook dat CEO’s die succesvol zijn in het creëren van waarde dat die ook wat meer betaald krijgen", zegt Dur.

Als voorbeeld noemt dr Kelder Paul Polman, de voormalig CEO van Unilever. "Zijn inkomen is echt omhoog geschoten en liep richting de tien, vijftien miljoen. Maar je ziet ook aan de beurswaarde van Unilever dat het onder zijn bestuur een veel groter, succesvoller en ook groener bedrijf geworden is."

Prof Robert Dur: Bomus

Ster advertentie
Ster advertentie