Waarom we steeds vaker lege schappen zien in de supermarkten
- Nieuws
- Waarom we steeds vaker lege schappen zien in de supermarkten
De afgelopen maanden kon het zomaar gebeuren dat je favoriete koffiemerk of lievelingsbier niet te koop was. Dat komt omdat supermarkten achter de schermen keihard onderhandelen met leveranciers: "Wij moeten namens de consument onderhandelen met de leveranciers", zegt CEO van Picnic Michiel Muller in Geld of je Leven. "Als consument kan je natuurlijk niet even Coca-Cola of Nutella opbellen."
Video niet beschikbaar
Vorige week stonden Heineken en Jumbo tegen over elkaar voor de rechter: "We zien vaker dat fabrikanten en supermarkten met elkaar overhoop liggen over inkoopvoorwaarden of over het naleven van afspraken die er eerder zijn gemaakt over de inkoop en verkoop van producten", zegt Thijs Geijer, econoom bij ING.
Ongekende prijsstijging
De prijs van producten speelt daarin een grote rol. "In de supermarktschappen is sprake van een ongekende prijsstijging. De prijzen liggen vandaag 25 procent hoger dan drie jaar geleden. De prijs is het meest belangrijke aspect voor consumenten als ze boodschappen doen, dus er is supermarkten veel aan gelegen om te zorgen dat ze de laagste prijs kunnen bieden."
Supermarkten bundelen hun krachten om te onderhandelen tegen A-merken: "Die hebben veel meer marktmacht, omdat ze natuurlijk één product hebben wat alle consumenten willen hebben en niemand anders kan maken."
Enorme concurrentiestrijd
Hij wijst erop dat de prijs van grondstoffen is gestegen door onder meer hogere energiekosten. "Maar de vraag is of de prijzen niet veel meer zijn gestegen dan de grondstofprijs rechtvaardigt. Ook is het zo dat A-merken veel meer verdienen dan supermarkten onderaan de streep, dat moet een beetje recht worden getrokken."
Er is sprake van een enorme concurrentiestrijd, zegt Muller. "Voor één cent meer voor een komkommer of appel loopt de consument naar de andere kant. Dat geldt ook voor A-merken, dus je moet gewoon concurreren op die markt. Je kunt dezelfde prijs niet verhogen. Als het A-merk de prijs verhoogt, gaat jouw marge naar beneden en die van de A-merken omhoog. Dat is precies wat we moeten doorbreken."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.