Economie
EO

Ondernemers protesteren tegen invoering minimumuurloon: 'Houdt maar niet op met stijgende kosten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondernemers protesteren tegen invoering minimumuurloon: 'Houdt maar niet op met stijgende kosten'

Winkeliers, kappers, slagers en andere ondernemers protesteren dinsdag in Den Haag tegen de invoering van een minimumuurloon. Daardoor zouden de loonkosten zo hard oplopen dat een aantal bedrijven zelfs om dreigt te vallen, zo zeggen zij in het programma Geld of je Leven. "Dit is voor sommige werkgevers niet meer te behappen."

Namens twintig brancheorganisaties biedt INretail-directeur Jeroen van Dijken dinsdag een petitie aan in de Eerste Kamer. Daar wordt vandaag het initiatiefwetsvoorstel behandeld dat regelt dat het minimumloon vanaf volgend jaar niet meer per maand, maar per uur berekend wordt.

In de praktijk betekent dit voor veel werknemers een hoger loon. "Daar zijn wij op zich niet tegen, maar het gaat in zulke snelle stappen dat het voor werkgevers niet meer te behappen is", aldus Van Dijken.

Knellen

Kapper en ondernemer Esther van Velthoven beaamt dat: "Wij hebben al een loonstijging moeten verwerken, nu komt deze verhoging daar weer bij. Tel daar de gestegen energiekosten bij op, huurverhogingen en we zitten nog met de kosten uit de coronacrisis die terugbetaald moeten worden. Kortom, het begint enorm te knellen."

De prijzen van een knipbeurt verhogen om zo de kosten op te vangen is geen optie meer, aldus Van Velthoven. "Dat hebben we al een paar keer gedaan, klanten begrijpen dat ook. Maar er is een grens, op een gegeven moment haken klanten af."

Trapsgewijze invoering

In de petitie pleiten de brancheorganisaties voor een trapsgewijze invoering van het minimumuurloon, maar ook voor structurele verlaging van de werkgeverslasten. "Dat is hard nodig, want de gestegen lasten baren mij als ondernemer grote zorgen. Wij hebben zoveel kosten, het houdt maar niet op."

Toch denkt Van Velthoven niet aan stoppen, zo geeft ze aan. "Absoluut niet. Ik ben een tijger. Ik ben dertig jaar ondernemer en heb al veel stormen doorstaan. Dus dat komt wel goed."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie