Economie
EO

Rothschilds verlaten de beurs. Waar komen al die complottheorieën vandaan?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rothschilds verlaten de beurs. Waar komen al die complottheorieën vandaan?

De wereldberoemde bank Rothschild & Co verliet dinsdag de beurs. De familie Rothschild - volgens sommigen de rijkste familie van de wereld - is al lange tijd onderwerp van allerlei complottheorieën. Historicus Bart Wallet snapt dat wel: "Veel van hun werk is gebaat bij geheimhouding, dus je weet niet precies wat ze doen. Koren op de molen van complotdenkers en antisemieten."

Hoe invloedrijk zijn de Rothschilds nog?

De complottheorieën over de Rothschilds begonnen al in de 19e eeuw, toen het politieke antisemitisme op kwam, vertelt Wallet: "Mensen zeiden: joden hebben nu gelijke rechten maar ze zijn alleen maar op hun eigen gewin uit. Ze proberen in de wereld invloed uit te oefenen voor hun eigen voordeel. Ze proberen de bankensector, de media, de rechtspraak te controleren." De Rothschilds werden hét symbool hiervan, stelt Wallet.

De meest bizarre complottheorie is volgens Wallet dat de Rothschilds verantwoordelijk waren voor de Tweede Wereldoorlog. "Er werd gezegd dat ze Hitler hebben gefinancierd en zelfs de holocaust hebben veroorzaakt." Het is antisemitisme, vindt Wallet. "Het past in het beeld dat alle oorlogen en revoluties op het conto van ‘de joodse kliek’ geschreven moeten worden", aldus de historicus.

Toch hebben de Rothschilds zeker oorlogen gefinancierd, maar ook bijvoorbeeld spoorlijnen. Vooral voor de Eerste Wereldoorlog was het voor overheden een geliefde financier. "Ze hebben zelfs de onafhankelijkheid van Brazilië gefinancierd", vertelt Wallet.

Hoe werd Rotschild de rijkste familie ter wereld? En waarom zijn ze zo omstreden? (20 juni 2023) - Geld of je leven

Machtig

De familie is al vanaf de 18e eeuw bezig met bankieren, vertelt Wallet. De stamvader uit Frankfurt stuurde al zijn zoons naar financiële centra in Europa en die bleven met elkaar samenwerken. Dit is één van de redenen dat de familie zo machtig is geworden. Volgens sommigen is het de rijkste familie van de wereld, maar niemand kan dat met zekerheid zeggen, zegt Wallet, omdat het niet duidelijk is hoeveel geld ze hebben. "Ze staan in ieder geval niet in de lijstjes van Forbes."

Toch is er ook wel verval, vertelt de historicus: "De Duitse tak is uitgestorven, de Oostenrijkse tak is door de nazi’s verdreven na de Anschluss." Ook de Franse tak was bijna verdwenen, maar die heeft zich wel redelijk hersteld.

Beurs

De beslissing van Rothschild & Co om de beurs te verlaten is begrijpelijk, denkt Wallet. “Er zaten al niet zoveel aandelen in de bank. De familie had al 54 procent van de aandelen, dus je kon geen grote winsten maken." Volgens Wallet maakt dit het allemaal voor de familie veel makkelijker: "Ze hoeven niet meer voortdurend kwartaalcijfers te publiceren. Ze hoeven niet meer op korte termijn, maar op lange termijn het beleid te bepalen."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie