Economie
EO

KLM-topvrouw geeft toe: 'Niet aan alle voorwaarden gehouden bij coronasteun'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. KLM-topvrouw geeft toe: 'Niet aan alle voorwaarden gehouden bij coronasteun'

KLM leende miljarden van de overheid om hen te behoeden voor faillissement tijdens de coronacrisis. Daaraan zaten voorwaarden verbonden, maar sommigen zijn geschonden, geeft KLM-topvrouw Marjan Rintel toe in Dit is de Dag. "We hebben niet alles volgens het boekje kunnen doen."

Marjan Rintel, een jaar aan de top bij KLM

KLM moest onder andere bezuinigen om financieel gezond uit de pandemie te komen, maar dat heeft de luchtvaartmaatschappij onvoldoende gedaan, stelde staatsagent Jeroen Kremers die namens het kabinet toezicht houdt, onlangs. Hij noemde KLM een 'onbetrouwbare partner' omdat het bedrijf te weinig aan structurele kostenbesparingen doet en snel te veel uitgeeft.

Hogere lonen

Volgens Rintel komt dit door de toename van salarissen bij KLM-medewerkers. Afgelopen zomer stonden er lange rijen op Schiphol, waardoor de maatschappij snel nieuwe mensen nodig had en daar was geld voor nodig. "Mensen moeten boodschappen doen, de energieprijzen gaan omhoog, er is inflatie", somt Rintel op. "Toen hebben we een nieuwe cao afgesloten. Daarvan hebben we heel transparant en aan de voorkant gezegd: we kunnen voor die doelgroepen niet meer zeggen dat ze 20 procent salaris moeten inleveren. Wij moeten nu, om al die mensen binnen te halen, die mensen meer betalen."

Op langere termijn zegt Rintel wel aan die structurele kostenbesparingen te willen doen. "We hebben afgelopen januari een vijfjarenplan opgeleverd", stelt ze. Maar nu kon het bedrijf zich er echt niet aan houden, zegt ze: "Ook KLM'ers moeten boodschappen doen."

Belastingontwijking

Staatsagent Kremers deed overigens de aanbeveling aan de overheid om KLM voor de rechter te dagen. Ook in het de Tweede Kamer werd eerder boos gereageerd op het nieuws dat KLM zich niet aan de afspraken hield. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zei vorige maand in het programma Geld of je Leven nog dat KLM belastingontwijking faciliteert door piloten die in het buitenland wonen.

Die belastingontwijking ligt nu 'op de cao-tafel', stelt Rintel. "We maken ons er hard voor en committeren ons daaraan."

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie