Economie
EO

Boer vertelt hoeveel euro verschillende regels hem kosten

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Boer vertelt hoeveel euro verschillende regels hem kosten

In heel Europa protesteren boeren tegen opgelegde regels en ook in Nederland worden boerenacties 'niet onwaarschijnlijk' geacht, zo maakte Farmers Defense Force vandaag bekend. Melkveehouder Tjarko Groendijk snapt de boeren wel. In Geld of je leven somt hij op hoeveel geld hem bepaalde regelgeving kost.

Zijn de Europese landbouwregels écht zo belastend voor boeren? (14 februari 2024) - Geld of je leven

Eén van de redenen dat in Duitsland boeren protesteerden, was het afschaffen van korting op dieselaccijns. In 2013 werd die korting voor landbouwers in Nederland al afgeschaft. "Als ik dat zo uitreken, kost dat me dat zo’n 5.000 euro per jaar", vertelt hij.

Het afschaffen van het melkquotum (2015) kostte Groendijk ook geld, omdat hij door fosfaatrechten het aantal koeien moest verminderen. "We gingen van 150 koeien naar 140. Dat scheelde 80.000 liter melk. Het is zo’n 10.000 per jaar wat ik daardoor misloop."

Sinds dit jaar zijn er bufferstroken: aan de zijkanten van landbouwgrond mag een deel niet bemest worden. "Bij mijn bedrijf scheelt dat toch zo’n 2,5 tot 3 hectare die je niet mag benutten. Daar komt, omdat je het niet mag bemesten, geen voer vanaf, dus ik moet voer bijkopen. Als ik ongeveer 100 balen voer extra moet kopen, keer 60 euro, kost dat me 6.000 euro." Ook moet hij meer mest afzetten. "Daar ben ik ook 4.000 euro aan kwijt", vertelt hij.

En daar stopt het niet. Hij woont namelijk in een gebied waar zorgen zijn over de waterkwaliteit. Daardoor wordt de mestplaatsingsruimte ook weer ingeperkt. "Ik durf nog niet helemaal in te vullen wat het voor gevolgen gaat hebben, maar als het gaat leiden tot 2 kuub extra mestafzet, kost dat me ook weer 7.000 euro…" Als je al deze bedragen bij elkaar optelt, komt je op 32.000 euro uit, maar Groendijk denkt dat het nog wel iets hoger zou kunnen zijn.

'Kleine bedrijven hebben het moeilijk'

Agrarisch econoom Petra Berkhout van de Universiteit van Wageningen snapt de grieven van Groendijk wel. "Wat je ziet is dat vooral de grotere bedrijven over het algemeen goed draaien, maar dat middelgrote en kleine bedrijven het moeilijk hebben", vertelt ze.

In Nederland stoppen jaarlijks 2 tot 3 procent van de boeren en dat zullen vooral boeren met kleine bedrijven zijn, zegt ze. "Dat zie je bij die demonstraties ook: mensen zijn gefrustreerd omdat ze niet hun bedrijf kunnen continueren omdat ze niet de ruimte hebben om te investering in de gewenste verduurzaming."

Veel woede van de boeren richt zich nu tegen de Europese Unie, maar de sector krijgt ook heel veel geld vanuit Brussel. "Nederland krijgt zo’n 800 miljoen landbouwsubsidie per jaar. Er is een soort basistoeslag van 200 euro per hectare en daar bovenop kun je nog andere subsidies krijgen", vertelt Berkhout. Groendijk heeft zo'n 100 hectare land, waardoor hij 20.000 euro kan bijschrijven. Minder dan wat het hem kost, dus.

Ze denkt dat boeren vooral gebaat zijn bij duidelijkheid. "Boeren moeten heldere kaders krijgen, zodat boeren kunnen omschakelen."

Koeknuffelen

Groendijk krijgt ook wel EU-geld, maar dat is niet genoeg om een goede boterham te verdienen. Hij probeert ondertussen wat extra’s te verdienen door zijn koeien beschikbaar te stellen om te knuffelen. "Ik krijg bedrijfsuitjes en studentenverenigingen op bezoek", vertelt hij.

Dit zijn de maatregelen waar de Europese boer boos over is

Ster advertentie
Ster advertentie