Economie
EO

Shell zwakt milieudoelen af, directeur toch optimistisch over klimaatprestaties

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Shell zwakt milieudoelen af, directeur toch optimistisch over klimaatprestaties

Verschillende milieuclubs zijn kritisch op Shell, omdat het bedrijf in een vandaag gepubliceerd rapport een belangrijk klimaatdoel voor zichzelf naar beneden bijstelt. Volgens president-directeur van Shell, Frans Everts bevat dat rapport toch vooral goed nieuws voor het klimaat, zegt hij in Geld of je Leven. "Het gesprek over doelen is belangrijk, maar het belangrijkste is dat een bedrijf dingen doet."

Shell ligt weer onder vuur bij milieuorganisaties. Terecht?(14 maart 2024) - Geld of je leven

Dat het bedrijf het doel aanpast, was te vinden in een jaarlijkse update over de energietransitie van Shell. "Shell trapt letterlijk op het gaspedaal", zegt Milieudefensie in een reactie op het rapport. En Mark van Baal van Follow This, de club van activistische Shell-aandeelhouders, vindt dat Shell zijn milieudoelstellingen 'laat varen'.

Het doel dat Shell naar beneden bijstelt gaat over hoe schoon de energieproducten die het bedrijf maakt zijn. In 2021 stelde Shell zichzelf nog het doel dat die producten, zoals benzine, gas en elektriciteit, in 2030 gemiddeld 20 procent minder vervuilend moesten zijn dan in 2016. In dit rapport is dat aangepast naar 15 tot 20 procent. Het doel voor 2035 (45 procent ten opzichte van 2016) is helemaal geschrapt.

Dat heeft te maken met de veranderde strategie van het bedrijf, zegt Everts. "Een deel van de strategie was veel groene stroom verkopen, ook aan privé-huishoudens. We hebben gezien dat we daar minder goed in zijn dan onze concurrenten, dus dat gaan we minder doen. Maar we gaan juist meer doen in de dingen waar we wél goed in zijn."

Onder de streep betekent dat dus dat de producten van Shell minder snel verduurzamen dan in het oorspronkelijke doel. "Dit doel is inderdaad wat naar beneden, maar we hebben wel een nieuwe doelstelling", zegt Everts.

Minder olie, maar meer gas

Dat nieuwe doel gaat over de uitstoot die klanten maken met de olieproducten van het bedrijf. Die moet in 2030 met 15 tot 20 procent verminderd zijn ten opzichte van 2021. "Ik denk dat dat goed nieuws is, omdat je daar gaat zien dat we meer inzetten op elektrisch laden en biobrandstoffen", zegt. "Daarmee laten we zien dat wij op weg zijn naar een transitie en uiteindelijk naar netto nul uitstoot in 2050."

Toch zetten milieuorganisaties ook hun vraagtekens bij dit doel: dat gaat immers alleen over de producten die op basis van olie zijn gemaakt. Als het gaat om producten die zijn gemaakt met gas, ook een fossiele brandstof, lijkt het bedrijf juist te willen uitbreiden. Zo staat in het rapport dat Shell op het gebied van LNG - vloeibaar gas - met 20 tot 30 procent wil groeien ten opzichte van 2022.

"LNG is ook fossiel, maar waar gebruik je het voor?", zegt Everts. "In China en India gebruiken ze enorm veel kolen, daar moet je eigenlijk vanaf. En daar is LNG de ideale oplossing voor."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie