Binnenland
NOS

Woonbond: 'Wacht met afschaffen subsidie op zonnepanelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Woonbond: 'Wacht met afschaffen subsidie op zonnepanelen'

Woningcorporaties, de Consumentenbond en de Woonbond willen dat het kabinet de subsidie voor bezitters van zonnepanelen, ofwel de salderingsregeling, pas afschaft als er een alternatief op tafel ligt. Het NOS Radio 1 Journaal besprak dat met Marcel Trip van de Woonbond.

De salderingsregeling is bedoeld om mensen te stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen. Bezitters van panelen kunnen de stroom die ze terugleveren aan het net aftrekken van hun totale verbruik.

Nu de elektriciteitsprijzen zo hoog zijn, is de saldering niet meer nodig, redeneert het kabinet. Bovendien zijn het vooral huishoudens zonder zonnepanelen die betalen voor huishoudens met zonnepanelen.

Minimum teruglevertarief

Daarom wordt de regeling met ingang van 2025 in stappen afgebouwd, is het plan. Vanaf 2031 kunnen bezitters van zonnepanelen niets meer salderen. Wel krijgen ze dan nog een vergoeding voor de stroom die ze leveren aan het stroomnet.

"De afschaffing is best begrijpelijk", aldus Marcel Trip van de Woonbond, "maar dan moeten er wel eerst twee zaken goed geregeld zijn. Ten eerste moet er een heel duidelijk minimum teruglevertarief zijn, zodat huurder en verhuurders maar ook woningeigenaren allemaal zicht hebben op wat zonnepanelen opleveren."

'Subsidie voor mensen met kleine beurs'

"Ten tweede moet je zorgen dat juist huurders met een kleine beurs nu wél gaan profiteren van zonnepanelen en een lagere energierekening door bijvoorbeeld te komen met een speciale, gerichte subsidieregeling. Dat beleid ontbreekt op dit moment nog. Nu zijn er in de koopsector veel meer woningen met zonnepanelen dan in de huursector."

Trip: "De bestaande regeling zorgt ervoor dat mensen weten hoe snel ze hun investering in zonnepanelen terugverdienen en dat ze een groter voordeel hebben op hun energierekening. Op het moment dat je de salderingsregeling weghaalt, dan gaat het voordeel voor huurders er ook op achteruit."

r1jn zonnepanelen

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie