Economie
EO

Simpel leven? De werkelijkheid is weerbarstig

foto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Simpel leven? De werkelijkheid is weerbarstig

Naar de camping, 'ontspullen' of lekker knus in je tiny house: eenvoud is al tijden in de mode. Journalist Roderick Nieuwenhuis voelde zich ook aangesproken door het idee van een simpel leven. Hij begon aan een boek over het onderwerp, dat een lofzang moest worden. Maar toen stuitte hij op de keerzijden.

'Minimalistisch leven is niet voor iedereen weggelegd.'

Toen Nieuwenhuis 19 jaar was, besloot hij naar Schotland te vertrekken om daar ‘simpeler’ te gaan leven. Het resultaat was voor hem allesbehalve bevrijdend: het was saai, hij voelde zich eenzaam en van de droom van het simpele leven kwam niets terecht.

Desondanks bleef het idee hem aanspreken. Zozeer dat hij besloot er een boek over te schrijven, waarin hij een ode wilde brengen aan het idee van 'simpel leven', maar tijdens het schrijven kwam hij tot nieuwe inzichten. Zo ontdekte hij dat boeken, films en social media vaak een te romantisch beeld schetsen van eenvoudig en minimalistisch leven.

Luxe huis

De werkelijkheid is vaak weerbarstig en dat simpele leven is wat Nieuwenhuis betreft vooral mooi als we een keuze hebben. "Uiteindelijk gaan we ook naar de camping om na een paar weken weer thuis te komen en ons te realiseren hoe fijn het is dat we zo’n luxe huis hebben..." Mocht die keuze er niet zijn, dan valt voor hem het ideaal van eenvoud weg. Als voorbeeld noemt hij Ter Apel, waar vluchtelingen in tentjes slapen. "Dat is wat we allemaal niet willen."

Daarom voelt Nieuwenhuis ook een ongemak bij andere vormen van minimalisme, die wat hem betreft meer te maken hebben met economische noodzaak dan met vrije keuze: "Als je niet genoeg geld hebt om spullen te kopen, dan ga je minimaliseren."

De eerste minimalisme-blogs, het 'ontspullen' maar ook de tiny house-beweging vinden volgens Nieuwenhuis allemaal hun oorsprong in de economische crisis. Al willen mensen in een tiny house groter gaan wonen, zegt hij,: "dan is dat tegenwoordig onbetaalbaar."

Ster advertentie
Ster advertentie