Economie
EO

Hoe een elektrische cabrio helemaal wordt bedacht en gemaakt in Zuid-Holland

foto: Carice Cars
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een elektrische cabrio helemaal wordt bedacht en gemaakt in Zuid-Holland

De laatste grote autofabriek in ons land staat over een tijdje misschien wel leeg, dus het lijken geen rooskleurige tijden voor de Nederlandse auto-industrie. Maar er zijn nog meer autobouwers: in Voorhout staat Carice Cars, een bedrijf dat elektrische cabrio’s maakt. Het is de jongensdroom van Richard Holleman, één van de oprichters, vertelt hij in Geld of je Leven.

Carice Cars over elektrische cabriolet

Video niet beschikbaar

"We hebben jarenlang onder de radar gewerkt", zegt Holleman. Iedereen in het bedrijf is volgens hem gek van auto’s en dus ook op de oude klassiekers. Maar een knetterende motor met veel uitstoot, dat wilde Holleman niet: "Tuurlijk gaat niemand rondrijden met het idee, 'eens even lekker het milieu verpesten'. Maar het leek ons mooi om wél zo’n klassieker te maken, maar dan met een elektromotor."

Tientallen per jaar

Het bedrijf in Voorhout bouwt in lage aantallen. "We gaan zitten met een klant zodat die kan zeggen hoe hij of zij het wil, en dan is de financiering ook rond," aldus Holleman. Het nieuwste model maakt hij wel in serie. Dat gaat om tientallen auto's.

Daar ligt ook wel het maximum voor het bedrijf op dit moment, zegt Holleman: "We kunnen tientallen per jaar bouwen, en ook wel groeien naar een paar honderd. We denken dat de auto goed genoeg is, dat het groter kan. Maar bij duizenden moeten we wel gaan samenwerken met andere partijen."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie