Economie

Eindhoven op jacht naar internationale tech-talenten die niet meer welkom zijn in VS

NOSNTR
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eindhoven op jacht naar internationale tech-talenten die niet meer welkom zijn in VS

Komend jaar zullen een stuk minder internationale studenten verschijnen bij universiteiten in de Verenigde Staten. De Amerikaanse immigratiedienst ICE heeft bekend gemaakt dat ze visa gaan schrappen van studenten die alleen online onderwijs volgen. Dat levert kansen op voor het Eindhovense Brainport die de studenten en net afgestudeerden maar wat graag ontvangt.

Zo’n 80 procent van de studenten in de VS is van Aziatische komaf. Vooral India en China leveren jaarlijks veel studenten aan de prestigieuze Amerikaanse universiteiten. "Online college volgen vanuit India in een totaal andere tijdszone is haast niet te doen. Een deel daarvan zal waarschijnlijk kiezen om de studie niet voort te zetten," voorspelt correspondent Aletta André vanuit Delhi in Nieuws en Co.

Ook het aantal werkvergunningen dat voor de VS wordt uitgegeven zal voorlopig beperkt worden. Via de zogeheten H-1B-visa halen veel Amerikaanse techbedrijven talent binnen uit andere landen.

Brainport ziet kansen

En die studenten en afgestudeerden willen ze in Eindhoven wel graag hebben, zegt algemeen directeur van Brainport, Paul van Nunen in Nieuws en Co. "Wij hebben een tekort. Dus het levert meer banen op dan het kost als we ze nu hierheen halen."

Op de site van Brainport Eindhoven staan meer dan 1200 vacatures open. Ook grote bedrijven als Philips en ASML doen mee met het initiatief.

"Wij hebben een systeem waarbij wat deze mensen verzinnen ook zorgen voor meer productie. Dus je kan daarmee ook banen creëren voor bijvoorbeeld mbo-opgeleiden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie