Economie
EO

MKB'ers overwegen 'energielockdown' door hoge gas- en stroomprijzen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. MKB'ers overwegen 'energielockdown' door hoge gas- en stroomprijzen

De overheid geeft energievoorschotten aan burgers, maar het MKB krijgt die vooralsnog niet. "Teleurstellend", zegt hoogleraar Josette Dijkhuizen van de Universiteit Tilburg in Dit is de Dag. "We willen toch volle winkelstraten?" De hoogleraar ziet dat bedrijven nu een 'energielockdown' overwegen.

Moet er meer geld naar het MKB in de energiecrisis?

Miriam Staffhorst van de Urban Bakery in Rotterdam kan tot nu toe de toegenomen energieprijzen betalen, vertelt ze in Dit is de Dag. Maar binnenkort gaat het spannend worden. "Tot nu toe had ik al een variabele prijs. Dat was nog te doen, ik kon het doorberekenen in de prijzen. Maar vanaf januari staat het op losse schroeven. We weten niet wat we kunnen verwachten: wordt het een vervijfvoudiging? Een verzevenvoudiging? Een vertienvoudiging?"

MKB’ers in nood

Ze is niet de enige. Veel MKB’ers dreigen hun levenswerk in rook te zien opgaan. "De prijzen zijn nu zó hoog, dat valt echt buiten het ondernemersrisico", vindt Staffhorst. "En dan heb je de overheid nodig."

Het gebrek aan hulp van de overheid kan ook niet op de goedkeuring rekenen van Josette Dijkhuizen, hoogleraar Duurzame inzetbaarheid voor ondernemers aan de Universiteit van Tilburg. De ontwikkelingen gaan extreem snel voor ondernemers. Naast de hogere energieprijzen is er ook een personeelstekort en een verhoging van het minimumloon. Dat is niet bij te benen, vindt ze.

"We moeten met elkaar een discussie voeren: wat voor ondernemerschap willen we in Nederland? Ik denk dat we allemaal volle winkelstraten willen met een bakker om de hoek. Dan is een steuntje in de rug heel normaal om te doen", vindt de hoogleraar.

'Help alleen duurzame bedrijven'

Hoofdeconoom van Rabobank Menno Middeldorp snapt de overheid wél. "De diepere vraag is: hoe kunnen we toekomstgerichte bedrijven, die door deze crisis heenkomen, ondersteunen? Je moet je realiseren: het is zeer aannemelijk dat we in de toekomst niet dezelfde gasbeschikbaarheid zullen hebben in de toekomst", zegt hij. Een eenmalig bedrag heeft niet zoveel nut als bedrijven het daarna alsnog niet kunnen rooien.

Alleen duurzame bedrijven helpen is ook nog eens heel ingewikkeld, zegt Middeldorp. "Dat is een enorm uitvoeringsprobleem en het blijkt keer op keer dat de Belastingdienst niet in staat is om dit soort fijnmazige oplossingen te vinden", zegt hij.

Bakker Staffhorst werkt zelf al helemaal zonder gas. "Ik zie ook bij andere collega’s dat ze ook proberen over te schakelen van gas op elektriciteit. Maar we lopen wel tegen problemen aan", vertelt ze. Toch probeert ze moedig door te gaan. "We proberen creatief te zijn, dat is ondernemerschap."

Energielockdown

Een luisteraar liet tijdens het gesprek via de Radio 1-app weten dat ze haar dierenpension door de hoge energieprijzen voor 2 maanden gesloten heeft. Ook Staffhorst ziet dat als een optie. "Dan hebben we het over een energielockdown. Ik denk dat dat een reële mogelijkheid is. Als je het rekensommetje maakt en het is voor lange tijd niet vol te houden, dan zul je misschien moeten besluiten om tijdelijk te sluiten of helemaal de zaak te sluiten."

Hoogleraar Dijkhuizen ziet ook MKB’ers erover nadenken om in energielockdown gaan. "Ik spreek veel ondernemers en je ziet dat sommige mensen met de rug tegen de muur staan en niet meer weten welke kant ze uit moeten gaan. En dat zeker overwegen. Maar dat is natuurlijk ook geen structurele oplossing. Maar het is wel iets dat een veelgehoorde uitspraak is op dit moment helaas. En niet alleen in de bakkerssector, maar ook in andere sectoren die veel energie verbruiken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie