Economie
NOS

Leegstand winkelpanden gedaald, alleen in grote binnensteden niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leegstand winkelpanden gedaald, alleen in grote binnensteden niet

Hoewel fysieke winkels het door de lockdowns moeilijk hebben gehad, is de leegstand van winkelpanden toch gedaald. Het gaat om een lichte daling, meldt winkeldataverzamelaar Locatus: begin dit jaar stond nog 7,5 procent van alle winkelpanden leeg, deze maand is dat 7,2 procent. Daarmee is er ook minder leegstand dan voor de coronacrisis. Want in maart 2020 stond 7,4 procent van de winkels leeg. Alleen in het begin van de pandemie steeg de leegstand dus licht.


Speciaalzaken in omzet gegroeid

Op 1 augustus waren in totaal 600 lege winkelpanden minder dan op 1 januari. Maar die landelijke daling verhult duidelijke verschillen tussen winkelgebieden. Winkels voor dagelijkse boodschappen zijn volgens Locatus redelijk buiten schot gebleven gedurende alle coronabeperkingen. "Sterker nog, door de sluiting van de horeca hebben veel supermarkten en speciaalzaken als slagers, kaaswinkels en traiteurs een aanzienlijke omzetgroei gekend", zegt Gertjan Slob van Locatus in het NOS Radio 1 Journaal.

In winkelgebieden die zich vooral op dagelijkse boodschappen richten, daalde de leegstand dan ook van 9,1 procent begin dit jaar naar 8,4 procent nu. Ook meubel- en doe-het-zelfzaken draaiden goed tijdens corona. Op meubelboulevards daalde de leegstand daardoor van 6,7 naar 6,3 procent.

Leegstand in grote steden toegenomen

Daar staat tegenover dat in 17 grotere binnensteden de leegstand juist toenam, van 7,9 procent begin dit jaar naar 8,3 procent nu. "Voor corona deden deze centra het relatief goed. Maar de toename van online aankopen, het mijden van drukke plekken en het wegblijven van buitenlandse toeristen wordt hier nu het hardst gevoeld", aldus Slob.

Hij denkt dat corona een gamechanger is, waardoor de situatie voor grote stadscentra ook de komende periode lastig blijft. "Ondanks het hoge aantal gevaccineerden lijken we voorlopig nog niet van corona af te zijn. Als mensen nu gaan winkelen blijven ze liever dicht bij huis, op een plek waar het niet te druk is en waar ze met eigen vervoer kunnen komen."

De leegstand daalde niet alleen doordat er weer winkels openden in lege panden, maar ook doordat winkels werden omgebouwd naar kantoor- of woonruimte. "Dat lijkt een heel ander effect van corona te zijn: het besef dat op lange termijn voor leegstaande winkels een alternatieve oplossing gevonden moet worden", aldus Gertjan Slob van Locatus.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie